Ботулізм — це харчове отруєння, обумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Збудник поширений у природі, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин — одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг. Про це передає Clutch.

Про це в. о. Міністра охорони здоров'я написала у своєму Facebook.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 годин після вживання зараженої їжі. Перший явно "ботулінічний" симптом — порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на "сітку або туман" перед очима, предмети двояться перед очима, читати досить важко, дуже швидко починається параліч очних м'язів.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Також виникає сильно виражена сухість у роті, тяжкість при ковтанні, підвищена стомлюваність, м'язова слабкість, запаморочення. Також можуть з'явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, понос), здуття живота, запор, ураження м'язів шиї і кінцівок.

Якщо є найменша підозра на ботулізм, негайно звернися до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. Лікування ботулізму в більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину — препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Чим раніше пацієнту введуть "протиотруту", тим менше ризиків для здоров'я, ускладнень і необоротних наслідків.

Нагадаємо, в Україні активізувалися кровопивці.

Раніше Знай.uа повідомляв, де і коли можна безкоштовно перевірити здоров'я в Києві.

Також Знай.uа писав, Cупрун приголомшила несподіваним заявою на всю країну.