Легендарний український письменник Юрій Мушкетик, якому світову популярність принесла його історична проза, помер у віці 90 років.

Письменник пішов з життя у четвер, 6 червня, із сумом повідомляють українські ЗМІ.

Він і починав як історичний романіст, його першим твором був "Семен Палій". Юрій Мушкетик написав цю повість у 1954-му, коли йому було усього 25 років. Після того з-під його пера з'явилося ще понад 30 книжок.

"Це було зухвальство, а може, й дурість... Зараз би не ризикнув - не маючи жодного рядка, братися за роман. Писав на кухні в студентському гуртожитку, на підвіконнях в університетських коридорах. А коли справа добігла кінця, злякався: а що, коли це графоманія", - розповідав письменник в одному з інтерв'ю про те, як писав "Семена Палія".

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Тоді дебютанта підтримав Михайло Стельмах. Книжка виявилася успішною, вийшла також і в російському перекладі.

Однак невдовзі заняття історією стало небезпечним. Навіть і у порівняно ліберальні шістдесяті важко було уникнути звинувачень у "націоналістичних перекрученнях" єдино правильної офіціозної інтерпретації.

До історичної прози романіст повернувся аж у сприятливіші, вже пізньорадянські часи. Один за одним з'явилися "Останній гетьман", "Гетьманський скарб", "Брат на брата".

Популярним став історичний роман "Яса", у центрі якого - кошовий Запорозької Січі Іван Сірко.

"Я на свою творчість дивлюся досить критично. Написав я багато. Знаю, дещо вже померло, дещо помирає, а щось, хочеться сподіватися, протримається довше. А багато є такого, що зараз би не писав", - розповідав він в одному з інтерв'ю.

Поета ганили за "націоналістичні мотиви" вірша "Любіть Україну!". І це змусило Юрія Мушкетика, як і багатьох його ровесників, задуматися про свою солідарність із автором та незгоду з владою.

"До тюрми не дійшло, але мене вигнали з роботи грізною постановою. Це теж нещастя: телефон у тебе вдома замовкає, ніхто з друзів не заходить, а на вулиці переходять на інший бік, щоб з тобою не зустрітися", - згадував він в інтерв'ю журналу "Шо".

У 1986-му Юрій Мушкетик очолив Спілку письменників України. І вона тоді стала одним з найактивніших осередків державотворчої діяльності.

Любов до свого краю вже не була злочином. Персонажі історичної прози Юрія Мушкетика дочекалися визнання й увічнення у національному пантеоні.

Нагадаємо, помер російський кінорежисер-документаліст Юрій Шиллер.

Як повідомляв раніше Знай.ua, в суботу, 16 березня, у США у віці 81 року помер всесвітньо відомий музикант Дік Дейл.

Також Знай.ua писав про те, що стало відомо, де і коли проведуть в останню путь популярну російську співачку Юлію Началову.