В штабі президента України Володимира Зеленського відреагували на знесення погруддя маршала СРСР Георгія Жукова Харків.

Прес-секретар глави держави Юлія Мендель написала у своєму Facebook-акаунті, що рішенням цієї проблеми повинні займатися міська влада Харкова, яким варто взяти до відома думка місцевих жителів.

Прес-секретар пояснила нюанси законодавства України, давши зрозуміти, що закон не вимагає безпосередньо знову пам'ятника Жукову. Втім, незважаючи на це, є певна правова колізія як в питанні зносу, так і в питанні перейменування проспекту.

"Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки" закладає правову колізію. Він вимагає перейменувань і знесення пам'ятників радянським діячам, але одночасно робить виняток для випадків, коли такі історичні пам'ятки пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з території України. (Пункти д) і е) частини 4 статті 1 Закону)", - написала Мендель.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

За словами прес-секретаря, Володимир Зеленський залишить рішення даної проблеми територіальній громаді Харкова. Це передбачає проведення громадських консультацій та слухань та досягнення оптимального рішення, яке б задовольнило всі зацікавлені сторони. Мер міста, на думку Зеленського, не повинен приймати чиюсь сторону у вирішенні даного конфлікту. Його завдання – бути незалежним суддею для обох сторін.

Портал "Знай.uа" нагадує про те, що мер Харкова Геннадій Кернес виступив з гучною заявою незабаром після знесення памятиника Жукову.

"Знай.uа" повідомляв про думку політолога Юрія Романенка і відбулися в Харкові події. Експерт упевнений в тому, що опозиція грає на руку Кернесу.

Раніше ми писали про те, що в Харкові неспокійно не тільки через колізії навколо пам'ятника Жукову.