У наступному місяці стартує наступний етап медичної реформи. Як українці отримуватимуть послуги на вторинній ланці та хто за це заплатить?

Вторинна медична допомога включає в себе консультації фахівців, аналізи та інші дослідження. Тепер пацієнтам, які підписали декларації з сімейним лікарем, за ці процедури не потрібно буде платити з власної кишені, все оплатять з держбюджету, що передбачено медичною реформою,- пише podrobnosti.ua.

Таким чином, з 1 липня повинні оплачуватися 56 видів діагностичних послуг, які декларує уряд.

медична реформа

За заявою спеціалістів, дана реформа має на меті змінити принцип надання послуг, тепер українці мають на собі відчути покращення та якість наданих медичних послуг. Якщо раніше одна лікарня могла провести 100 УЗД, а інша - 10, вони все одно отримували однакове фінансування. Тепер по кількості проведених процедур кожен медзаклад отримає відповідні кошти. Таким чином між закладами створюється конкуренція за пацієнтів. Це буде мотивувати лікарів краще обслуговувати пацієнтів.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Реформа передбачає, що сімейний лікар буде відправляти пацієнтів до вузькопрофільного фахівця - наприклад, до хірурга або кардіолога. Однак він не дає направлення до конкретного фахівця, пацієнт сам вибирає, до кого йти по допомогу.

Уляна Супрун - в.о міністра охорони здоров'я України

Сам пацієнт буде вибирати, до якого спеціаліста йому піти, до кого у нього більше довіри. Сімейний лікар дає напрям на безпосередню медичну послугу, коли розуміє, що вона важлива для стану здоров'я.

"За діагностику почнеться оплата з 1 липня 2019 року, а всі послуги – операції, звернення до третього рівня медичної допомоги, обласним лікарням, інститутів Академії медичних наук, будуть оплачуватися державою з 2020 року", – кажуть чиновники.

Нагадаємо, Супрун розповіла, які вади є у її реформи.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Супрун зізналися, кому допомогла реформа медицини.

Також Знай.ua писав про те, що Супрун пояснила, кому потрібен медичний канабіс в Україні.