В рамках проекта по моніторингу цін на основні продукти, тобто п'ять традиційних страв: борщ, бутерброд з салом, овочевий салат, вареники з грибами і картоплею, компот, журналісти зробили висновок, що обіди подешевшалм за останні три місяці, але за рік стали дорожчими на 11%, що приблизно відповідає індексу інфляції. Про це пише Сьогодні.

Незважаючи на загальне здешевлення обіду, ціна на чотири з п'яти страв підвищилася. Як розповіла аналітик УАК Неля Онищенко, головна причина в тому, що як за весну, так і за рік, найбільше борщовий набір подорожчав. За рік ціна на капусту підскочила на 43,1%, картоплю на 78%, моркву - на 12%, буряк - на 62,3%, цибулю - на 146%, за весну капуста -подорожчала на 37,7%, картоплю на 80,75%, моркву на 91,77%, а буряк - на 107,93%. Найдорожчою стравою залишається український борщ - 10,11 грн, який три місяці тому можна було приготувати на 1 грн (або на 9,7%) дешевше. Ще одне традиційне блюдо - вареники зросли в ціні за весну на 8,5%, тепер вони коштують майже 7 грн. Серед інгредієнтів, крім картоплі, також подорожчали борошно (+10,4%) та гриби (+1,5%).

А ось вартість салату з свіжих овочів радує. Нині порція вітамінів обійдеться 9,75 грн — це на 34% нижче, ніж в кінці зими. Перш за все через зниження ціни на огірки і помідори, які зараз коштують 24 грн/кг та 37 грн/кг. Але, порівняно з минулим роком, ціна страви на 7% вище: в річній динаміці огірки подорожчали на 54,4%, помідори - на 29%, вартість зелені знизилася на 21%. Є тенденція до зниження ціни на соняшникову олію, що рік тому купували за 36,95 грн, взимку - за 35,2 грн, а зараз - за 33,93 грн (–8,2%). Дешевшають і яйця: на кінець травня за десяток віддавали 22,4 грн, що на 15,4% менше, порівняно з кінцем лютого, і на 34% нижче, ніж рік тому.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Нагадаємо, Супрун розповіла, чим замінити дорогий цибулю.

Як повідомляв Знай.ua, українцям назвали головні причини подорожчання продуктів.

Також Знай.ua писав, що ціни в Україні ростуть зі швидкістю світла.