У цей день відзначається народне свято Сидір Бокогрій. Для православних віруючих це дата пам'яті мученика Ісидора Хіосського. «Бокогрієм» люди назвали свято тому, що з цього дня переставали дути північні холодні вітри.

Сидір Бокогрій 27 травня: історія життя святого

Святий Ісидор народився у III столітті в Олександрії. Потім він оселився на острові Хіос. Відомо, що Сидір служив у полку Римської імперії. Як істинний християнин, був добрим чоловіком і вів благочестивий спосіб життя.

За наказом імператора Декія віруючих змушували поклонятися язичницьким божествам. Ісидор постійно уникав цього, і на нього донесли воєначальникові Нумерію. Тоді святого заарештували і піддали жорстоким тортурам. В темниці Ісидор радісно прославляв Ісуса. У 251 році мученика обезголовили.

Сидір Бокогрій 27 травня: традиції свята

У цей день висаджують розсаду огірків у відкритий грунт. Зустрічають стрижів і ластівок – провісників справжнього тепла.

Популярні новини зараз

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Крім того, раннє повернення ластівок віщувало щасливий рік. При цьому було прийнято вірити: «Одна ластівка весни не робить»; «Першій касатці не вір». Це означало, що тільки масовий приліт птахів міг свідчити про остаточний прихід тепла.

Також у це свято люди звертали увагу на прикмети. Якщо день на Сидіра був ясний — то чекали на хороший урожай огірків. Якщо ж погода була холодною — то і все літо повинне було бути таким.

На Сидіра наші предки читали спеціальні замовляння на багатство. А якщо при вигляді першої ластівки вмитися молоком, то молодість і краса збережуться надовго.