Щорічно у третю неділю травня весь світ згадує людей, померлих від СНІДу. День пам'яті також відзначається для того, щоб привернути увагу світової громадськості до проблем хворих на СНІД та носіїв ВІЛ-інфекції, а також до поширення цього смертельного захворювання в світі. В цьому році дата припадає на 19 травня.

Вперше Всесвітній день пам'яті жертв СНІДу (World Remembrance Day of AIDS Victims) відзначили в американському Сан-Франциско в 1983 році. Тоді цю хворобу називали чумою XX століття.

Через кілька років з'явився символ руху проти цієї хвороби. Ним стала червона стрічка, яку прийнято приколювати до одягу, а також різнокольорові полотна — квілти, що зшиті з клаптиків тканини в пам'ять про безліч людей, які пішли з життя.

Ці атрибути дня пам'яті придумав у 1991 році відомий американський художник Франк Мур. На сьогоднішній день у цю сумну дату активісти, волонтери і просто небайдужі люди по всьому світу прикріплюють до свого одягу червоні стрічки на знак пам'яті померлих.

Популярні новини зараз

Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують

Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Показати ще

Згідно зі статистикою Всесвітньої асоціації охорони здоров'я, на планеті живе 37 мільйонів чоловік (на 2017 рік), інфікованих вірусом імунодефіциту (ВІЛ), і щодня ця цифра збільшується ще на 14–15 тисяч. Більшість ВІЛ-інфікованих — молоді люди у віці до 30 років. За останні 25 років від СНІДу померло близько 25 мільйонів чоловік.

Близько двох третин усіх хворих СНІДом живуть в Африці. На думку деяких вчених, на «чорному континенті» кожен третій дорослий чоловік інфікований ВІЛ; є країни, де вірусом заражено понад 90 відсотків всього населення.

На думку вчених, вперше СНІД з'явився саме в Африці. Вважається, що люди заразилися ним від зелених мавп.

Сьогодні, в третю неділю травня, люди у всьому світі згадують рідних, близьких, просто знайомих, померлих від СНІДу. Активісти руху проти поширення ВІЛ проводять лекції та інші просвітницькі заходи, спрямовані на те, щоб попередити людей про ризик інфікування і навчити їх уникати небезпеки. Також проводиться чимало пам'ятних та благодійних акцій по всьому світу.