Нещодавно Патріарх Філарет зробив ряд гучних заяв щодо предстоятеля ПЦУ Епіфанія та церкви в цілому. Експерти пояснюють такі заяви поважним віком Філарета.

Про це в коментарі інтернет-виданню Новости України – From-UA розповів український правозахисник, член-засновник Української Хельсинської групи, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

Так, Мирослав Маринович прокоментував недавнє інтерв’ю Філарета, у якому він заявив, що Київський патріархат досі не ліквідований і він планує відновити його діяльність. Він зазначив, що у похилому віці людині важко охопити всі аргументи.

Патріарх Філарет

"Ми фактично маємо справу, як на мене, з доволі неадекватною поведінкою старшої людини. Не дивуємось, ми всі прийдемо до цього віку, але треба просто зрозуміти, що з часом людина не може охопити всі аргументи, вона бачить лише окремі аргументи, які видаються їй важливішими", - зазначив Мирослав Маринович.

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Що ж стосується ризику втрати Томосу, що достатньо активно обговорювалося останнім часом, то, за словами експерта, така загроза була "до того моменту, поки не стало ясно, що владики фактично не підтримали Філарета".

Патріарх Філарет

"Були лише владики з російської території, що було зрозуміло, чи з підросійської, як Крим. Там окрема логіка. Але владики з України не прийшли. І це говорить про те, що все-таки розколу не буде", - сказав Маринович.

За словами настоятеля ПЦУ Епіфанія, він прислухався до порад Філарета. Однак він також розповів про те, що Патріарх Філарет тиснув на нього. Маринович у свою чергу зазначає, що Філарету потрібно змиритися з позицією суспільства.

митрополит Епіфаній

"Тепер треба спокійно дати можливість людини заспокоїтися і змиритися з тим, що все-таки суспільство тверезіше думає", - додав аналітик.

Нещодавно Патріарх Філарет заявив про відновлення Київського патріархату та про те, що не висував би кандидатуру Епіфанія на пост предстоятеля ПЦУ, якби знав, що той не виконуватиме домовленостей. Епіфаній у свою чергу заявив, що не готовий підкорятися ультиматумам Філарета.

Нагадаємо, що Патріарх Філарет ошелешив українців заявою: Варфоломій не зрозуміє, Томос можуть відібрати.

Як повідомляв портал "Знай.ua", новообраний президент Володимир Зеленський зустрівся з Патріархом Філаретом: пішов не з порожніми руками.

Також "Знай.ua" писав, Епіфаній нагадав Зеленському, що йому довірилася нація, і перед президентом стоїть найважливіше завдання - захистити країну від російської агресії.