Українців активно запрошують на сезонні роботи в Європу. В Болгарію кличуть офіціантів і покоївок, у Фінляндію, Литву, Швецію, Польщу — збирачів ягід. За найскромнішими підрахунками, з травня країну покинуть близько 2 мільйони українців, пишуть Вести.

Робота для пенсіонерів та молоді

Сайти по працевлаштуванню рясніють різноманітними пропозиціями про сезонну роботу. Приміром, днями з України вирушає група на збір ранньої полуниці і гороху в Фінляндії.

Заробітчани

"Запрошуємо на роботу чоловіків та жінок до 65 років, фізично здорових і витривалих. Робота в полі, на фермі, в 30 км від Гельсінкі, з 15 червня. Зарплата на полуниці - €8,5 год, на горосі - від €0,5–1 кг. В кінці сезону бонус — 12% від зарплати за весь період, 90 днів. Графік роботи — мінімум вісім годин на день, об'єднані зміни: тиждень — полуниця, тиждень — горох. Можливий підробіток у вигляді збору чорниці і лисичок в лісі в неробочий час. Проживання в будиночках на фермі, по 5–6 осіб в кімнаті, але це коштує €150 на місяць. Харчування за свій рахунок. Проїзд автобусом Одеса — Київ — Фінляндія за €100", — розповідає усі принади роботи рекрутер Тетяна і запевняє, що якщо не лінуватися і трохи витрачати на їжу, то можна легко за сезон заробити €4–5 тис.

Як запевняє Тетяна, у них є навіть робота для пенсіонерів. В Естонію на одну з ферм, в 50 км від Таллінна, вони підшукують дві працьовитих сімейних пар або ж активних пенсіонерів. Виїзд 1 червня на три місяці. Харчування та проживання безкоштовне, зворотна дорога оплачується роботодавцем, а зарплата чистими €700–800 на місяць. Але потрібні люди, які вміють доглядати за садом, за лісом і за бджолами.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Але найбільше сезонною роботою цікавляться молоді люди, зазначає Тетяна. Особливою популярністю користується робота на морі, навіть якщо грошей багато і не пропонують.

заробітчани

"Ось, скажімо, в один з готелів Хорватії на березі моря потрібні покоївки без досвіду роботи. Платять €3,5 на годину. Робота сім годин на день, 5–6 днів в тиждень, житло безкоштовне, харчування під час зміни. Море, сонце — мрія. Або ж Болгарія, де теж постійно набирають у готелі покоївок, офіціантів, кухарів та помічників кухаря, посудомийників, портьє. Мінімальна зарплата - €400–500", — розповідає Тетяна.

Нарозхват серед молоді вакансії аніматора в готелях Єгипту, Туреччини, Кіпру. Середній оклад становить $500–700 на місяць, плюс all inclusive. Так що можна поєднати приємне з корисним: і заробити, і відпочити.

Що в Україні

Але, як зазначає спеціаліст з підбору персоналу Тетяна Пашкіна, найбільше зараз сезонних вакансій, пов'язаних саме з сільським господарством. До речі, в Україні теж можна заробити на зборі врожаю, а також на узбережжі Чорного або Азовського морів. Але там багато не платять: покоївкам пропонують 7–10 тис. грн, офіціантам — 9–11 тис. грн без чайових, хоча роботодавець часто гарантує безкоштовне проживання та харчування.

До того ж сфера послуг на курорті розширюється, вже деякі готелі та бази відпочинку запрошують на роботу масажистів, косметологів, майстрів манікюру-педикюру, мангальщиків, помічників кухарів, рятувальників, садівників та ін. Але вигідніше працювати все-таки за кордоном, підкреслює Тетяна Пашкіна. У Польщі за місяць можна заробити на наші гроші 20–25 тис. грн, в Чехії — 45–60 тис. грн, в Німеччині, Ізраїлі, Швеції, Франції — 60–70 тис. грн.

заробітчани

"Ні за що не погоджуся на такі умови"

Вирушаючи на заробітки за кордон, незважаючи на щедрі обіцянки і перспективи, потрібно розуміти: все може виявитися не настільки райдужним.

"Я в минулому році поїхала працювати в Польщі на одну з ферм, які вирощують салат. Пекельна праця — зрізати листя і укладати їх в коробки. Практично весь день треба йти по рядах, не розгинаючись. За зміну перерва 30 хвилин, у ці хвилини входить і похід в туалет, і обід. Якщо запізнився хоч на хвилину — штраф. Проспав зміну, не вийшов на поле — штраф 350 злотих. Зарплата нараховується за нетто, хоча робочий день мінімум вісім годин — під вітром, пекучим сонцем або проливним дощем. Мені тепер будуть пропонувати гроші, я ні за що не погоджуся на такі умови", — розповіла вінничанка Ганна Патик.

Вона каже, що фізично непідготовленій людині краще не ризикувати з подібними роботами, а шукати щось інше.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що хоче обкласти українських заробітчан податком. Українські трудові мігранти повинні заплатити 5% податку від всієї суми, яка була зароблена за всі роки.

Як повідомляв портал Знай.uа, переможець президентських виборів Володимир Зеленський запропонував новий проект, який забезпечить жителів України новими паспортами.