Через раптовий стрибок цін на вітчизняні овочі, українські ринки змушені заповнювати дефіцит продуктами з-за кордону. Так, овочі "борщового набору" привозять з Європи, адже внутрішіній ринок не в зсозі покрити всі потреби населення. Так, в квітні імпорт таких овочів зріс майже в два рази, а за рік – в п’ять разів.

Коли чекати зміни та як зекономити на популярних продуктах?

Як повідомила керівниця департаменту аналітики ОРСП "Шувар" Тетяна Гетьман, цей сезон можна вважати аномальним. Ми ніколи не імпортували так багато продукції, якою цілком можемо самостійно себе забезпечувати протягом року, - пише "Finance.ua"

Втім це було прогнозовано, оскільки ще восени стало відомо про поганий врожай.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Показати ще

За її даними, крім різкого зростання імпорту, українські трейдери змушені також шукати альтернативу традиційним країнам-постачальникам овочів "борщового набору". Адже падіння виробництва було зафіксовано в більшості країн Європи, тому імпорт виявився досить дорогим, а ціни продовжували зростати навіть на тлі збільшення поставок ззовні.

"Звичайно, якщо б ситуація з виробництвом в країнах ЄС і, перш за все, в Польщі не була такою критичною, ціни у нас могли б бути помітно нижчими. До речі, рятуватися імпортом в цьому сезоні вдалося далеко не за всіма позиціями. Наприклад, вже наприкінці квітня з полиць українських супермаркетів і з майданчиків оптових ринків майже зникла торішня білокачанна капуста. Її запаси скінчилися і у нас, і в інших країнах", – говорить Гетьман.

Коли чекати змін

Фахівці запевняють, що вже зовсім скоро ціни на овочі знизяться. У червні ми побачимо перший урожай цибулі. Вона має бути дешевшою, за ту, що допродують з минулого року. Тому варто купувати цей продукт та зелень нового врожаю.

Нагадаємо, українцям повідомили, які продукти продовжать здорожчання.

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун розповіла, чим замінити дорогу цибулю.

Також Знай.ua писав про те, що медики розповіли, як привчити дитину їсти побільше овочів.