Українські Карпати - чудове місце для відпочинку у будь-яку пору року. Подорож у Карпати завжди сповнює новими емоціями, яскравими враженнями та спогадами.

Карпатські гори доволі просто можна підкорити. однією з гір, на яку простягається простий та цікавий маршрут, є гора Шпиці пише Уніан.

Ця гора розташована у Верховинському районі Івано-Франківської області, через озеро Несамовите. Місця оповите давніми легендами. Краса природи, помножена на міфи, стовідсотково подарує вам незабутній відпочинок.

Скельні насипи на Шпицях подібні на велетенські вежі / фото Mariya Hovda

Гору Шпиці називають однією з найцікавіших у Карпатах. Її східні схили мають кам’яні виступи заввишки 20-50 метрів, що нагадують шпиці, звідси й назва. Ці скельні насипи подібні до велетенських веж, а в похмуру погоду вони здаються схожими на міфічні химери, що захищають свою територію і пильно стежать, з якими думками і намірами ти прийшов сюди.

Вершина Шпиць з висотою 1863 метри входить до масиву Чорногора, який є найвищим у Карпатах. Вона розташована поруч із популярними маршрутами, але лежить не біля хребтової стежини, тому туристів тут менше. Зате пастухів, які випасають овець, можна зустріти часто.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

У цих гір є одна особливість. Кажуть, що кам’яні скелі притягують до себе негоду. Погода на Шпицях зазвичай гірша, ніж десь поруч. Тут тихо і спокійно, але як тільки на Чорногірському хребті з’явиться вітер та дощові хмари, на Шпицях вже буде гроза.

За переказами, тут похований Олекса Довбуш - ватажок руху опришків. Правда, точного місця його спочинку ніхто не знає. Гуцули ж "ховають" Довбуша біля великих каменів.

Щоб дістатися саме цієї гори існує маршрут із села Бистрець через урочище Гаджина. Щоб добратися туди, треба їхати до міста Верховина, а після - ще 14 кілометрів до села. На жаль, тут немає залізниці, тому єдиний варіант - автобуси, власний транспорт або попутки. Ще один варіант - йти з популярної турбази "Заросляк" до озера Несамовите, а звідти - до Шпиць. Прогулянка не дуже складна і під силу навіть початківцям, бо тут не буде значних перепадів висот.

Нагадаємо, що ми писали про мальовничі острови України, які треба обов’язково побачити.

Як повідомляв портал "Знай.ua", переможець президентських виборів Володимир Зеленський запропонував новий проект, який забезпечить жителів України новими паспортами.

Також портал "Знай.uа" писав, що згідно зі звітом Державної служби статистики, природні фактори скоротили населення України на 51,6 тисяч осіб. Смертність переважає над народжуваністю - на 100 померлих припадало лише 47 новонароджених.