У понеділок, 22 квітня, православні віруючі відзначають перший день Страсного тижня Великого посту — Великий Понеділок. Страсний тиждень присвячений спогадам останніх днів земного життя Ісуса, Його стражданням на Хресті, смерті і похованню.

У перші три дні Страсної седмиці церква готує віруючих до споглядання і співучасті в Хресних стражданнях Спасителя. У Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет, що прообразував страждання Спасителя.

Також цього дня згадується висушення Господом покритої багатої листям, але безплідної смоковниці. Подібна безплідній, засохлій смоковниці душа, не приносить духовних плодів — істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

З апостольських часів дні Страсної седмиці були в глибокій пошані у християн. Віруючі проводили Страсну седмицю в суворій стриманості, ревній молитви, подвигах чесноти і милосердя.

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

Показати ще

По величі і важливості подій які відбувалися кожен день Страсного тижня називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божественне свято, яке осяяне радісною свідомістю отриманого спасіння через страждання і смерть Спасителя. Тому в ці святі дні не відбуваються ні пам'яті святих, ні поминання покійних, ні молебні співу.

Всі служби Страсної седмиці, що відрізняються глибиною благочестивих переживань, споглядань, особливою тривалістю, розташовані так, що в них жваво і поступово відтворюється історія страждань Спасителя, Його останні Божественні настанови.