Зміна роботи, способу життя та складу сім'ї змушує молодих людей "кочувати" з місця на місце, шукаючи вигідне житло для оренди. При цьому ріелтори кажуть, що у 95% випадків орендарі і орендодавці відмовляються від нотаріального посвідчення договорів оренди. Як зазначають експерти, таким чином українці намагаються уникнути сплати податків. Але за цк передбачено чималі штрафи.

Як же безпечно зняти квартиру і уникнути при цьому матеріальних втрат та психологічних стресів? Про це пише "Судово-юридична газета"

оренда житла

  • Право власності. Якщо ви знайшли квартиру своєї мрії, оглянули всі кімнати, познайомилися з сусідами і таке інше, не поспішайте діставати гаманці. Спеціалісти радять ретельно перевірити документи. В документі має бути зазначено дані саме цієї квартири та саме цього власника. Звісно, паспорт власника квартири попросити слід у першу чергу. Зазвичай добросовісні власники дозволять зробити ксерокопії паспортів. У разі, якщо житло знаходиться у спільній власності, зверніть на це увагу, адже договір оренди повинен укладатися з усіма співвласниками.

будинок

  • Договір оренди. Можна вдатися до допомоги знайомого юриста або самостійно знайти форму договору в інтернеті і доповнити її умовами, що є для вас принциповими. Договір не вимагає нотаріального посвідчення. Оптимальний строк дії договору оренди складає 6 місяців з подальшою пролонгацією (продовженням строку). Якщо протягом 45 днів з моменту підписання у сторін не виникло претнезій та прчин про припинення договору, він продовжується автоматично на такий самий період.

гроші

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще
  • Вивчіть обов'язки і права обох сторін. Там має бути чітко вказано, що орендодавець зобов'язаний повернути вам страховий депозит (сума, яку ви вносите при підписанні договору та дорівнює місячній оренді), якщо у нього немає до вас матеріальних претензій. Тут же пропишіть і про усунення наслідків, що трапилися не з вини орендаря. Це обов'язок власника. Тобто якщо квартира постраждала від затоплення через сусідів або комунальні служби, ремонт — турбота власників, а не ваша. Звісно, якщо аварія сталася з вини орендаря, тобто вашої, ви самі повинні усувати наслідки. Також ізстрахового депозиту власник може вирахувати суму за пошкодження меблів чи техніки, а також за борги по комунальним послугам.

орендарі

  • Акт прийому-передачі. До договору додаються копії акту прийому-передачі квартири, який також має бути підписаний у двох примірниках. Якщо такого акта не буде або в ньому не буде докладно описано, в якому стані на момент здачі знаходиться квартира, які в ній перебувають речі і як вони виглядають, це може зіграти не на вашу користь і вам доведеться додатково сплатити за нібито зламані меблі, які були такими ще до вашого заселення.

комуналка

  • Порядок розрахунків. Будете ви сплачувати щомісяця, щопівроку чи щотижня, буде це готівка чи перерахунок на картку, а також інші важливі нюанси треба обов’язково означити у договорі. Також ви повинні вимагати підтвердження від господаря про передачу йому коштів. Це може бути розписка. Таким чином ви перестрахуєтесь від можливих ризиків.

Нагадаємо, українців попередили про новий порядок оформлення субсидії. Які документи потрібно подати, щоб переоформити пільги на оплату компослуг.

Як повідомляв портал Знай.ua, новий закон дозволить прописатися українцям без згоди власників.

Також Знай.ua писав про те, що потрібно знати про порушення з пропискою та другий тур виборів, щоб ваш голос "не загубили".