В Україні понад 3 млн дорослих людей живуть не за місцем реєстрації. Зазвичай такі громадяни переїжджають в інші міста, орендують квартири і не реєструються за новим місцем проживання, передає "Хвиля".

Під час презентації результатів першого загальнонаціонального соціологічного дослідження "Громадяни України, які проживають не за місцем реєстрації: їх кількість і проблеми" експерти відзначили, що скасувати прописку в країні не можна, але от реформувати – необхідно.

Прописка

"Реєстрація місця проживання – це не про адміністративну послугу, де ти просто реєструєшся, або знімаєшся з реєстрації. Це про цілу інфраструктуру підсистем, які прив'язують людину в отриманні державних послуг до реєстрації місця проживання. Скасувати просто ту прописку, яка досі живе в нашій країні, неможливо. Але нам потрібно зрозуміти, яка модель буде нам потрібна, щоб вона була і людиноорієнтованою, і допомагала державі зрозуміти, скільки і де людей живе, щоб справедливо розрахувати ресурси», – заявила Людмила Янкіна, правозахисниця, керівник проекту "Свобода пересування для кожного: реформа системи реєстрації місця проживання в Україні". Центр прав людини ZMINA

Експерти впевнені, що система, яка існує в Україні зараз – рудимент з радянських часів, без якого, тим не менш, складно обійтися. Адвокат АО "Артиус" Інна Власенко, пояснила, що, в першу чергу, інститут прописки має значення для державного планування і управління територіями – наприклад, планування кількості дитсадків, шкіл, лікарень, для підтримання правопорядку на певній території.

Популярні новини зараз

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

Показати ще

регістрація прописки

В лікарнях зараз можна обслуговуватися і не за місцем прописки. Достатньо написати заяву на обслуговування і обзавестися картою. А самі медустанови не можуть відмовити в обслуговуванні тим, хто звернувся не за місцем реєстрації. Віддати дитину в школу і садок теж можна за місцем проживання, тільки не варто забувати, що зараз діє пріоритет для тих, у кого є реєстрація. А вже після того, як будуть зараховані всі діти з пропискою в районі навчального закладу, розпочнеться зарахування інших.

"Особливу увагу на прописку звертають при прийомі на роботу, оскільки працівники допускаються до матеріальних цінностей, банківської таємниці, конфіденційної інформації. Прописка має значення при розгляді спорів судовими органами, оскільки незалежно від статусу сторони (позивач, відповідач, третя особа, свідок), судову повістку суд буде направляти за зареєстрованою адресою місця проживання. Якщо вам подадуть позов, суд надсилає порядку за адресою реєстрації. Так що якщо не проживаєте за адресою реєстрації, то можна і не дізнатися, що розглядається судова справа з вами". Інна Власенко

Не варто забувати, що реєстрація місця проживання має великий вплив також і на виборчий процес. Адже прописка необхідна для контролюючих органів, для визначення списків виборців, утворення виборчих дільниць і т. д.

Необхідність прописки змушує чоловіків повозитися і з військовим обліком. Тут є два важливих аспекти. По-перше, всі повістки про призов в армію будуть приходити за місцем прописки. А по-друге, якщо ви стоїте на військовому обліку в якомусь певному військкоматі, то при зміні місця реєстрації вам буде необхідно їхати до військкомату з заявою про реєстрацію на новому місці. У тому військкоматі вас знімуть з військового обліку, а слідом потрібно їхати у військкомат за новим місцем проживання і заново ставати на облік.

Реєстрація місця проживання залишилася важливою для доступу українців до різних послуг. 21% людей, які живуть не за місцем реєстрації, вважають, що їх права значно обмежені. Тим не менш, багато хто не поспішають реєструватися або ж просто не мають такої можливості.

Зараз не за місцем реєстрації живе близько 3,3 млн українців, що становить 12% населення. Такі результати представила дослідниця аналітичного центру CEDOS Олександра Слободян.

"На основі результатів загальнонаціонального опитування ми змогли оцінити кількість осіб, які проживають в Україні не за місцем реєстрації, приблизно в 3,3 мільйона осіб, що складає близько 12% населення. Ця оцінка стосується тільки дорослого населення. У нас є підстави вважати, що вона мінімальна. Більш точні дані можна отримати тільки після проведення перепису населення". Олександра Слободян

У той же час, в Україні є 0,9 млн дітей, які живуть не за місцем реєстрації, 0,7 млн дорослих, які живуть взагалі без реєстрації, 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб і 0,4 млн іноземців.

Експерти пояснюють, що проблема з пропискою стає загальнонаціональною і провокує корупцію. За даними дослідження, близько чверті респондентів, що проживають не за місцем реєстрації, відповіли, що саме з цієї причини були змушені робити певні неформальні доплати лікарям і сплачувати благодійні внески у фонди поліклінік. Майже така ж кількість опитаних повідомили, що намагаються не звертатися до лікарні.

Як повідомляв портал Знай.uа, новий закон про прописку дозволить українцям реєструватися за місцем проживання без згоди власників квартири/будинку.

Також Знай.uа писав про те, що Польща влаштує велику чистку серед українських заробітчан. Нелегалів відправлять додому.