Презентація сучасних та апетитних страв переможця 5 сезону Майстер-шефу Євгена Клопотенка викликала хвилю підтримки серед українців. А поки ж школярі та їхні батьки перебувають в очікуванні відповідних змін у харчуванні, столична влада планує ввести своєрідні оновлення. Які саме, дізнавалися Знай.ua.

Потрібно повернути контроль за процесом харчування

На засіданні Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту розглянули нові потенційні положення про порядок організації харчування в закладах освіти столиці.

"Сьогодні організацією харчування у шкільних їдальнях Києва займається 17 організацій, серед яких 8 – це комунальні підприємства, 2 товариства з обмеженою відповідальністю і 4 ФОПи. Якість організації харчування є абсолютно різною. Незважаючи на те, що місто виділяє всім районам однакову кількість коштів на безоплатний сніданок та обід. Але, при цьому, багато що залежить від організаторів", – зазначає директор Департаменту освіти КМДА Олена Фіданян.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня

Показати ще

Згідно з цим порядком, пропонується визначити на першому етапі відповідальними за організацію харчування 8 КП. А головною причиною тому стало те, що їхні керівники призначаються київським міським головою.

"Можливості впливу у нас значно зміняться: ми зможемо стандартизувати та покращити послугу з організації харчування. Сьогодні ми обмежені в контролі за діяльністю, якості самої продукції та вмісту дитячих тарілок в організаціях, які не підпорядковані КМДА. Порядок має навести лад у цьому питанні", – розповідає Олена Фіданян.

Одні діти ласують на "шведському столі", інші – зіпсованими овочами

Станом на сьогодні, вартість організації харчування у районах коливаються у межах від 7 до 20 грн – залежно від визначених переможців на тендерах.

Найнижча ціна 7 грн – у Дарницькому та Солом'янському районах, а найвища 20 грн – у Печерському. Однак, при цьому, на кожен район виділяється однакова сума з міського бюджету.

"Асортимент меню сьогодні дуже застарілий. Одне місто, але в різних їдальнях харчують по-різному. Ми маємо два контрастних показники. Кращий приклад вже існуючих стандартів – їдальня школи № 86 та № 47 на Печерську. В цих закладах діти харчуються за принципом "шведського столу"", – відмічає директор Департаменту освіти КМДА Олена Фіданян

Звісно, контраст не можна не помітити. Поки школярі Печерського району насолоджуються стравами "шведського столу", учні початкової школи № 332 в Дарницькому районі вимушені їсти пережарену гречку та клейку вівсянку. І це, незважаючи на те, що вартість харчування не є найнижчою – обід коштує 15 грн.

Звичним раціоном місцевих учнів є пережарена гречка, клейка вівсянка, недоварена картопля та пересолений суп.

"Є пункт в затвердженому меню: свіжі овочі. Але насправді діти щодня їдять кабачкову ікру. І це не ту, яку я сама іноді люблю купувати в магазині. То інша ікра. І виглядає вона не як магазинна, а, вибачте, як когось пронесло прямо в тарілку. А свіжі фрукти – це зіпсовані яблука з твердою шкіркою", – обурюється мати однієї з учениць школи № 332 Оксана Дмитровська.

Обурення викликає і розмір порції – вони майже вдвічі менше норми.

"Тут взагалі просто свинство. За затвердженим меню кожна порція повинна важити певну кількість грам. Наприклад: картопля – 100 г, котлета – 50 г, кабачкова ікра – 50 г... У нас вже були зауваження по порціях – мало дають, порції трохи збільшилися на якийсь час. А сьогодні ми зважили картоплю – 48 г!!! На хвилинку, не 90, що не 80. Ну це вже крадіжка просто. У дітей", – підкреслює мати учениці 3-го класу.

Подібні випадки трапляються і в центральних районах столиці.

"Аналогічна ситуація! Тільки у нас "Школярик" в Шевченківському районі. Теж були зустрічі з директором цього Школярика, а нічого не змінюється. Може якусь петицію написати?!", – наголошує киянка Наталя Созанська.

Загалом же, за словами директора Департаменту освіти, з бюджету величезні кошти лише на харчування у шкільних їдальнях – близько 240 млн грн.

Покращення чи чергова комерційна "прокладка"?

Та, на відміну від Олени Фіданян, яка презентувала новий концепт, члени комісії його розкритикували.

"Оскільки Ви пишете, що це не потребує бюджетних коштів, значить немає мови про те, що обладнання потрібно оновлювати, облаштовувати харчоблоки, місця, де готується та контролюється їжа. А буде нормальна схема – створені КП стануть черговою "прокладкою" між комерційною структурою і державними органами освіти. А в якому вигляді вони подаватимуть страви – у форматі "буфет", "а ля карт" чи стандартними обідами – не є головним акцентом. Найважливіше нині вирішити питання механізму", – наголошує депутат Київради Олександр Пабат.

Як підкреслив депутат Київради, в столиці вже ж був досвід, коли Департамент освіти взяв на себе обов’язки і ніби виконав ремонт спортзалів, адже триває й досі.

"Якщо Ви говорите, що сьогодні не можете впливати на комерційні структури, а заганяєте в "прокладку" комунальні підприємства, то це не показує, що буде змінена робота. І як, взагалі, не може впливати структура, яка платить кошти?! Виходить, що новий порядок передбачатиме, що КМ обиратимуть тендери, оголошуватимуть умови і, в результаті, виконуватимуть ті ж функції, від яких ми сьогодні намагаємося відмовитися. Це є банальне пересування ліжок, яке до належних змін не призведе", – підкреслив Олександр Пабат.

В результаті даний проект рішення члени Постійної комісії не підтримали, а одноголосно проголосували за відправлення документу на доопрацювання.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що мер столиці Віталій Кличко ігнорує дві гучні справи з побиттям: в одному фігурують його охоронці, в іншому – будівельна "мафія".

Також Знай.ua повідомляв, що Зеленський та Порошенко їдуть до Франції: Пальчевський розсекретив подробиці.