Почалася друга чверть року, і експерти спрогнозували, як поведе себе долар до кінця весни.

Про це інформує "Сьогодні".

Свій прогноз економічної ситуації представили голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник, директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, а також старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин

економічна криза

За оцінкою фінансових аналітиків, II квартал 2019 року ознаменується прискоренням росту інфляції. Її показник складе 2,5%.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

На думку Забловського, основними чинниками зростання цін стануть: збільшення тарифів на комунальні і транспортні послуги, індексація соцвиплат, монетизація субсидій, подорожчання імпортних товарів. Шевчишин говорить, що "комуналка", а також тютюн і алкоголь стануть ключовими драйверами.

"Але так як отопсезон закінчується, вплив компослуг виявиться меншим, ніж раніше", — оцінив Шевчишин.

"Середня зарплата в II кварталі складе близько 9350—9500 грн, вважає Забловський. — Її збільшення пов'язане з індексацією зарплати в корпоративному і державному секторі, а також з необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон. При цьому темпи зростання реальної зарплати залишаться нижче темпів інфляції".

українці, бідність

Реальні показники в I кварталі виявилися райдужні прогнози. Долар вийшов дешевше на 4%, паливо - на 10%, газ - на 28%. Середні зарплати збільшилися, як і передбачали аналітики, - майже до 9500 грн при прогнозі 9560 грн. Вірними виявилися прогнози за рівнем держборгу, безробіття і інфляції. За підсумком в I кварталі 2019 р консенсус-прогноз експертів був менш точним, ніж в IV кварталі 2018 року - 64% проти 71%, тобто збіглися з урахуванням курсу долара чотири-п'ять пунктів з семи.

графіки

Нагадаємо, за скільки купуватимемо долар 8 квітня.

Як повідомляв портал Знай.ua, як працюватимуть банки та який курс долара прогнозують на травневі свята.

Також Знай.ua писав про те, що експерти оцінили шанси гривні утриматись на вигідних позиціях до кінця 2019 року.