Пост на Страсному тижні - найсуворіший. Але є певні правила, які стосуються не тільки їжі, але й внутрішнього стану людини. Чому так важливо молитися, причащатися, сповідатися, не лаятися й не лихословити? Дізнайтеся, які ще заборони в ці дні існують. Як по іншому називається Страсний тиждень? Що він означає? Які звичаї та прикмети існують? І чому не можна веселитися? У цій статті ми розповімо про найголовніші традиції та заборони Страсного тижня.

Історія Страсного тижня: сенс, тлумачення події, значення

Великдень у 2019 році відзначається 28 квітня, тому страсний тиждень почнеться в неділю, 14 квітня, і закінчиться в суботу, 20-го числа. Найстрашнішим днем у цей період вважається страсна п'ятниця - той день, коли розіп'яли Ісуса Христа.

Як відомо, церковне православ'я називає тиждень седмицею. Страсна седмиця - той священний час, коли до великого свята Великодня залишаються лічені дні. Історія виникнення Страсного тижня пов'язана з біблійною легендою.

Як відомо, останні дні життя Ісуса Христа на землі були пов'язані з його повішенням на хресті, стражданнями, смертю, похованням та воскресінням. Весь Страсний тиждень украй важливо присвятити цій особливо важливій події, що трактує Біблія.

У католицтві піст у 2019 році - 46 днів. Починається 6 березня, закінчується 20 квітня. Віруючі католики також, як і християни, повинні самовдосконалюватися під час посту. І особливу увагу приділяти милосердю, молитві, очищенню душі та тіла.

Популярні новини зараз

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Страсний тиждень

Якщо ви почуєте таку назву, як Касний або Червоний тиждень, Страсна седмиця, то знайте, що Страсний тиждень так теж прийнято називати у православних. Крім цього, можуть зустрічатися наступні назви: Чистий тиждень, Страшний тиждень, Святий тиждень або Білий тиждень.

Заборони та обмеження: що можна, а чого не можна робити у Страсний тиждень?

Кожен день Страсного тижня церква називає Великим. У ці дні в храмах проходять служби. Священики читають молитви і розповідають парафіянам про останню путь сина Божого.

У п'ятницю, згідно з давньою біблійною традицією, - найстрашніший день. Він починається у православ'ї з 12 Євангелій Святих Страстей Христових. Люди віруючі обов'язково повинні відвідати ранкову службу. І закінчити цей день у Богослужінні - піти на вечірню службу, коли винесуть Плащаницю - плат із зображенням Ісуса Христа, що лежить у труні в повний зріст.

У цей час виповнюється Канон про розп'яття Господа і «На плач Пресвятої Богородиці». А Плащаниці відводиться спеціальне почесне місце в храмі - на узвишші в самому центрі приміщення. У Біблії є розповідь про те, як жінки-мироносиці мазали пахощами тіло похованого Христа. І в страсну п'ятницю прийнято прикрашати Плащаницю квітами, вмощуються пахощами.

Правити літургію в Страсну п'ятницю не прийнято. Є тільки один виняток із правил: коли Благовіщення збігається з цим днем, служать літургію Іоанна. Після служби деякі господині починають пекти паски.

Перш ніж почати це робити, прочитайте «Отче наш». І тільки потім беріться за роботу. Але знайте: найкраще закінчити всі приготування до великого свята ще в Чистий четвер. І в Страсну п'ятницю повністю присвятити себе Богу, молитвам і очищенню.

Страсний тиждень

У Страсний тиждень заборонені весілля, вінчання, не можна проводити поминальні служби, а також влаштовувати будь-які гучні гуляння, святкувати дні народження, новосілля й так далі. Краще відкласти усі ці заходи на потім. Заборонені також ворожіння. Гадати можна на Святки - пам'ятайте про це.

Є така прикмета: якщо ви будете веселитися в Страсну п'ятницю, то потім весь рік проплачете. Гуляння, пісні, музика та танці під час посту й особливо у цей день - під суворою забороною. Краще піти до храму на сповідь, продовжувати вдома читати молитви та забути про те, що існують спокуси. Не варто також сваритися і лаятися.

У цей важливий період Богослужіння потрібно старанно молитися, каятися в скоєних гріхах і готуватися таким чином до найважливішого урочистого свята - воскресіння Ісуса Христа.

Крім цього, в Страсну п'ятницю взагалі заборонено що-небудь робити по дому. Тут маються на увазі господарські справи: не можна вишивати, шити, прати та різати. Порушення всіх цих правил - великий гріх.

І ще одна заборона в ці дні: не варто ходити на цвинтар прибирати. Для того, щоб працювати на могилах, є спеціально відведені дні, поминальна субота. Але це зовсім не означає, що в Страсний тиждень не можна приділяти увагу роботі. І весь тиждень нічого не можна робити. Прибиранням удома займатися можна й потрібно. Тільки намагатися до Чистого четверга привести все до ладу: вимити все, попрати, попрасувати, повністю приготуватися до свята.

Страсний тиждень

Категорично суворих правил у церкві немає. Головне - поститися, причащатися. Священики радять вести дітей до церкви і самим ходити, щоб підготуватися до великого свята духовно. Ви можете завантажити гарні картинки, показати їх дітям, розповідаючи про те, як називаються 7 тижнів посту, що позначають їх назви. Познайомте їх із історією свята, щоб вони розуміли, навіщо потрібно молитися й поститися.

Страсний тиждень: народні замовляння, обряди, ритуали, прикмети

Якщо ви хочете позбутися від порчі й пристріту, заздрості, можна прочитати в Чистий четвер або Страсну п'ятницю замовляння від нечистої сили. Цей звичай досить давній. Його роблять для того, щоб удома цілий рік не було сварок та лайки.

Щоб жити в мирі та злагоді, під час того, як ви будете пекти паски, необхідно скрутити з тіста «колобок». Він може бути невеликий за розміром, максимум - із кулак. Після того, як всі формочки для пасок будуть заповнені, покладіть ваш «колобок» разом із ними в духовку.

Після того, як випічка буде готова, одну половинку «колобка» надкусіть та з'їжте, а іншу зберігайте протягом всього року. Найкраще покласти шматок, що залишився, за іконою. Замовляння, яке потрібно читати на половинку, що залишилася, має бути наступним: «Господи, спаси, збережи, оборони! Нині й повсякчас, і на віки віків. Амінь».

Із давніх-давен на Страсну п'ятницю існують свої особливі прикмети:

• Той, хто в Страсну п'ятницю буде весь день сурово поститися, утримуючись від їжі, дізнається час своєї смерті за 3 дні.

• У цей страшний день заборонено плювати на землю. Народна прикмета трактує: хто плюне на землю, той весь рік буде позабутий святими.

• По небу в цей день у давні часи люди судили про те, яким буде рік: урожайним чи ні. Для цього дивилися на нічне небо. Якщо воно буде зоряним, то урожай зернових вийде рясним. Хмарна ніч - неврожайний рік.

• Прати в Червону п'ятницю суворо заборонено. Згідно із давнім повір'ям, якщо в цей день порушити заборону, випрана білизна буде зі слідами крові.

Календар харчування по днях, загальна картина: Страсний тиждень і Страсна п'ятниця

Православний народ голодує перед Великоднем у пам'ять про те, як син Божий 40 днів провів у пустелі без їжі та води, борючись зі спокусами. Продумайте для кожного дня в піст пісне меню, складіть розклад.

Страсний тиждень

Як правильно харчуватися перед Великоднем у Страсний тиждень, що можна їсти, а чого не можна, ми вам зараз розкажемо. Приблизне меню по днях, опис, дати:

14 квітня - дозволяється варена їжа з олією, алкоголь (вино).

15, 16, 17, 18 - сира їжа без олії.

19 квітня - Страсна п'ятниця. У цей день взагалі краще утриматися від їжі. Готуйте себе до Великодня духовно!

20 квітня - варена їжа з рослинною олією, рибна ікра, алкоголь (вино).

Як бачите, в Страсний тиждень раціон харчування наймізерніший за час посту. 4 дня ваш основний раціон харчування - сироядіння. У п'ятницю й зовсім краще відмовитися від їжі.

Але пам'ятайте, що головна суть посту - не в їжі. Пісне харчування та утримання від їжі, - це, звичайно ж, добре. Тільки не варто забувати про те, що основна мета Великого Посту - читати молитви, забувати про спокуси, просити прощення, бути милосердними.

Ходіть на Богослужіння, дотримуйтесь терпимості та спокою, кайтеся в гріхах. Піст - відмінний час для того, щоб залагодити минулі конфлікти, попросити прощення. Поститися – означає духовно очищатися насамперед.