Одне з найважливіших релігійних свят - Великдень в 2019 році православні українці святкуватимуть 28 квітня. Віруючі традиційно йдуть до церкви з кошиками продуктів, щоб освятити їх. Щороку такий кошик стає все дорожчим і дорожчим. Якщо раніше українців могли збирати по кілька кошиків, то сьогодні й один не буде надто багатим.

Освячення продуктів в церкві – це всього лише благословення священика на вживання продуктів, від яких ми відмовлялися під час Великого посту. Тому святити слід тільки ті продукти, які були виключені з раціону протягом останніх семи тижнів.

Як правило, до когика українці кладуть траиційну випічку- паску, крашанки, домашню ковбасу, сир, пляшку олії та вина, а також сіль та хліб. Щодо солі, то священики не радять класти її до кошика, оскільки цей продукт заборонений під час посту, і люди кладуть його лише за традицією. Також не варто нести на освячення овочі та фрукти.

Популярні новини зараз

Гороскоп на 26 листопада: у вівторок Всесвіт на вашому боці

"Раз на рік звітуватиму": Віра Брежнєва зізналася, як часто 40-річним хочеться сексу

Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі

Всіх чоловіків змусять встановити "Резерв+": які зміни чекають мобілізацію

Показати ще

Загалом вміст великоднього кошика залежить від достатку родини. Так було раніше, так залишається і зараз.

Скільки у 2019 році обійдеться для українців святковий кошик та як зекономити?

1. Яйця – основний продукт Великодня, тому ціна на нього буде зростати першою. Фабричні яйця можна придбати за 1-2 тижні до свята. Дієтичні або домашні мають менший термін придатності.

2. М'ясо та риба. М’ясо також можна купувати заздалегідь і заморозити в холодильнику. Якщо ви збираєтеся готувати такі страви, як стейк, шашлик чи буженина, тоді бажано купувати його за 3-4 дні та зберігати в охолодженому стані без заморожування. Рибу краще купувати за три дні до Великодня, оскільки вона псується дуже швидко.

"Після тривалої заморозки м'ясо втрачає свої смакові властивості. Завчасно його варто купувати тільки в тому випадку, якщо ви будете робити з нього котлети або тушкувати. Навіть якщо воно зберігається в холодильній камері чи в морозилці, псуватиметься його якість. Це вже буде не та фактура і не той смак", — переконують експерти.

3. Масло. Звичайне масло може зберігатися понад тиждень у холодильнику. Якщо ж це маргарин, то його можна придбати навіть за місяць.

4. Ковбаса. Ковбасні та копчені вироби бажано купувати за тиждень чи менше.

5. Вино та інші алкогольні напої можна придбати за тиждень чи два. У цього продукту термін придатності майже необмежений.

6. Паски. Якщо на свято ви плануєте купувати фабричні чи магазинні паски, то краще зробити це не більш як за 3-4 дні. Тоді вони не втратять свій смак та текстуру.

Нагадаємо, як святкували Великдень в Україні сто років тому.

Як повідомляв портал Знай.ua, україням нагадали, як правильно дотримуватися Великого посту.

Також Знай.ua писав про те, що Уляна Супрун дала кілька порад українцям, які дотримують посту перед Великоднем.