Україна все більше експортує товару закордон та входить до різноманітних рейтингів експорту тих чи інших продуктів. Однак у нас ціни на продовольчі товари не надто поступаються закордонним, а деякі товари взагалі коштують дорожче, ніж у сусідніх європейських країнах.

Журналісти "Сегодня" з'ясували причину такого явища, пише видання "Хвиля".

Фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК) знайшли 13 видів щоденних продуктів, ціни на які в Україні більші, ніж закордоном. Навіть, якщо не враховувати коливання цін на борщовий набір в залежності від врожаю в тій чи іншій країні та знехтувати різницею у вартості солі (яка становить всього 9 євроцентів, або менш як 3 грн / кг), то соняшникова олія, по виробництву й експорту якого Україна займає перше місце у світі, у нас продають дорожче, ніж в Польщі, Угорщині та Іспанії. Також в Україні на 8-10% більше, ніж в Польщі, Угорщині та Білорусі коштує молоко та курятина.

Відомо, що за підсумками 2018 року наша країна увійшла в топ-6 найбільших у світі експортерів курятини та в топ-3 - в Європі. За кількістю продуктів дешевого асортименту нас найбільше випереджають Польща і Білорусь — по 7 позицій.

Молочні продукти

Популярні новини зараз

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

Показати ще

Виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин назвав причини, через які у нас окремі продукти коштують дорожче, ніж за кордоном.

"Почну з головних експортних позицій: соняшникова олія і курятина. За них наш виробник отримує відшкодування ПДВ (20% вартості) від держави, тому може собі дозволити поставляти цю продукцію за кордон дешевше, ніж продавати всередині країни", - говорить Пендзин.

Олег Пендзин також додає, що ринкових механізмів для того, щоб змінити ситуацію, немає, тільки адміністративні.

подорожчання продуктів

"Що стосується молока, то на відміну від країн ЄС і тієї ж Білорусі, де воно проводиться в великих господарствах, у нас до 80% пакетованого молока і вершкового масла — із сировини, закупленої у населення. Звідси високі витрати на логістику, зберігання, адже перевозиться молоко треба в дорозі охолоджувати, щоб воно не скисло. Та і якість селянського молока невисока. Поки у нас не буде інвестицій в створення молочних ферм", - резюмував директор ЕДК.

Для того, щоб в Україні подешевшали соціально значущі продукти, потрібно ввести ряд протекціоністських заходів, щоб економічними методами стимулювати виробників знизити ціни. А саме: встановити для них спеціальні ставки податків, як в Польщі, виділяти цільові кредити під невисокий відсоток, надавати аграріям пільги на закупівлю техніки, обладнання та сировини.

Нагадаємо, що на українців чекає чергова хвиля подорожчання продуктів харчування.

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерти розповіли, чому м'ясо в Україні стало дорожчим за європейське.

Також "Знай.ua" писав про те, що люблений українцями бутерброд з салом за рік подорожчав на 10%.