Щорічно 18 березня відзначається День працівника податкової та митної справи України. Варто відзначити, що до 2014 року професійне свято податківців відзначалося в країні 2 липня.

Його було встановлено за Указом президента України від 24 жовтня 2005 року «Про День працівника державної податкової служби України», враховуючи значну роль державної податкової служби України у забезпеченні реалізації податкової політики держави. Свято носило назву День працівника податкової служби України.

Тепер за Указом президента України від 11 жовтня 2013 року №554/2013 «Про День працівника податкової та митної справи України» для забезпечення єдності і цілісності податкової та митної політики держави, професійне свято всіх податківців було встановлено на 18 березня і тепер відзначається як День працівника податкової та митної справи України.

За часів Радянського союзу роль податків у формуванні бюджету була незначною. Перша податкова служба була створена згідно з постановою Ради Міністрів Української РСР від 12 квітня 1990 року «Про створення державної податкової служби в Українській РСР», відповідно до якої створення державної податкової служби слід було завершити до 1 липня 1990 року. Податкова служба України була підрозділом Міністерства фінансів.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Указом №760/96 від 22 серпня 1996 року на базі Головної державної податкової інспекції України, державних податкових інспекцій в областях, районах, містах, які ліквідовувалися, було утворено Державну податкову адміністрацію (ДПА) України та відповідні державні податкові адміністрації, які діють і зараз.

Також існують спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями у складі органів державної податкової служби. Створення ДПА України в 1996 році було продовженням побудови дієвої системи контролю за дотриманням податкового законодавства.

Головною метою податкової політики є організація в Україні стабільної податкової системи, яка здатна забезпечити потрібний обсяг надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів; ефективне функціонування економіки держави; справедливий підхід до оподаткування всіх категорій платників податків. Також важливим прагненням ДПА є створення умов для подальшої інтеграції України в Європейський союз.