У перший тиждень Великого посту 2019, неділя 17 березня - Торжество Православ'я за православним календарем. У цей день завершується перша седмиця Великого посту, яка вважається однією з найважливіших.

У перший Тиждень Великого посту православна церква відзначає свято Торжество Православ'я. Це свято було встановлено ще на початку IX століття, на честь одержання перемоги над іконоборством.

В неділю першого тижня Великого посту звершується літургія Іоанна Златоуста. У цей день багато віруючі причащаються, попередньо посповідавшись у священика.

Історія свята

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

У VII столітті серед християн поширилося вчення, згідно з яким святі образи стали прирівнюватися до ідолів. Основною причиною такого іконоборства були політичні мотиви.

У результаті іконоборчого руху було знищено багато пам'яток культури - ікон та мозаїк. Саме в цей період почався розкол християнської церкви на православну і католицьку.

Цей тривалий період наруги ікон закінчився перемогою шанувальників святих образів, що й ознаменувало утвердження свята Торжество Православ'я.

Особливості богослужінь

У першу неділю Великого посту після божественної літургії у православних храмах завершується Чин Православ'я. Під час цього богослужіння, священики виходять в центр храму і моляться перед розташованими на аналоях іконами Спасителя і Божої Матері.

Священнослужителі просять Господа укріпити православних християн у вірі і повернути на шлях істини всіх отступившихся від Церкви. Потім диякон виголошує "Символ віри".

Суботні та недільні дні не відносяться до періоду Великого посту, у повному сенсі. У суботу та неділю можна готувати їжу з рослинним (пісним) маслом. За трапезою можна випити трохи червоного вина для підтримки сил.

Нагадаємо, дієтологи пояснили переваги харчування у Великий піст.

Раніше Знай.uа повідомляв, названо головні молитви сили і заповіді на Великий піст.

Також Знай.ua писав, чи варто змушувати своїх дітей відмовлятися від їжі і ходити щодня до церкви на Великий піст.