14 березня в Україні відзначається День українських добровольців - в цей день у 2014 році 500 бійців-добровольців Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону. Про причини відходу на фронт, обстрілі і участі в обороні Авдіївської промзони розповів боєць 17-го окремого мотопіхотного батальйону «Кіровоград» (17 ОМПБ), командир роти 5-й батальонно-тактичної групи 81 окремої аеромобільної бригади капітан Збройних сил України, голова Кіровоградської обласної організації Спілки офіцерів України Андрій Бойко в інтерв'ю Радіо Свобода.

Свою розповідь чоловік почав зі спогадів про військкомат, де чергові розгубилися від великої кількість бажаючих на фронт. Вони записали дані і пообіцяли передзвонити, чого так і не зробили. Після бездіяльності військкомату, Бойко вирішив записатися в Національну гвардію, але цей процес був дуже складним.

Андрій Бойко

Чоловік згадує: "Ми просилися - нас не брали, а тим, хто не хотів - давали повістку". Пізніше вони прийшли до воєнкому з вимогою відправити їх на Донбас, після чого, 23 квітня, всіх включили до складу 17 батальйону територіальної оборони.

Надалі сформували батальйон і перекинули в травні на оборону Мелітопольського аеродрому, проте всі хотіли на фронт. Бойко вирішив зібрати найбільш активних в єдину роту, після чого став стукати у всі інстанції. І тільки особисте спілкування з міністром оборони призвело до того, що за наказом через три дні всіх добровольців, які були в списку, вивели зі складу батальйону і перекинули для виконання бойових завдань. Це було 15 серпня 2014 і Бойко очолив цю роту. Чоловік згадує, що він потрапив відразу у Дебальцевський котел.

Популярні новини зараз

Залишилось два дні: українців попереджають востаннє

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

Біля Дебальцеве

Про перший бій чоловік розповів так: "15 серпня 2014 нас перевели в АТО і групу, яку я очолив направили на посилення 11-го батальйону ТРО "Київська Русь". До того часу вони перебували далеко від Дебальцеве. Там ми виконали одне завдання і повернулися до Фащівки і в ніч з 18 на 19 серпня наше розташування накрив град. Дуже щільно накрив.

На щастя, загиблих не було, були поранені хлопці. Один з моїх бійців теж отримав осколкове поранення. Інша частина зайняла оборону. До речі, один хлопець з пораненням, який вже відбив атаку противника, після обстрілу пішов у наступ. Будучи важко пораненим - він вдало відбив цю атаку".

Біля Дебальцеве

Оборона Авдіївської промзони

Про ті події Бойко згадує: "На Авдіївській промзоні я перебував у якості заступника командира 90 окремого десантного батальйону. Знаменитий батальйон, який останнім тримав оборону Донецького аеропорту, багато прикладів героїзму! І з цими хлопцями нам довелося воювати на промзоні. Коли ми туди зайшли, то не було обладнаних позицій, викопаних окопів, це була звичайна промзона, тому перший час було дуже багато поранених. І багато хлопців, отримавши поранення, усвідомлюючи, якщо їх евакуюють і залишиться трохи їх побратимів захищати цю зону - вони приховували свої поранення. Під час чергового обходу позицій я виявив хлопця, який нишком перемотував сам себе, а я знаю, що доповідей про поранення не було і бачив, що у нього свіжі поранення. Я запитав, чому не евакуювали? На що відповідь була: Командир нас і так тут багато, поранення не важке, до кінця ротації я витримаю, а потім що-небудь придумаємо".

Аеродром під Мелітополем

Що стосується найбільш важких спогадів, то найважчим, як сказав Андрій, було втрачати побратимів. На питання про те, за що вони воювали, чоловік відповів: "За Батьківщину, за рідний край. В Дебальцево «ватне» населення. Вони завжди до нас приходили і намагалися з нами розмовляти на тему - за що ви тут воюєте? Порошенко такий же олігарх, як і Янукович. На що ми відповідали, що тут ніхто не воює за прізвище".

Наостанок Бойко задали питання про те, якою він бачить країну, за яку воював, і він відповів: "Квітучою, де кожен гордий, що громадянин цієї країни. Діти після школи не їдуть за кордон здобувати освіту і залишаються там. Де батьки бачать дітей не прокурорами, а вчителями і лікарями".

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що українці шоковані інформацією про одного з путінських окупантів, який не тільки переїхав жити до Києва, але також влаштувався в Національну поліцію, пропрацював там тривалий час і звільнився на пенсію.

Як повідомляв портал "Знай.uа": за час військових дій на Донбасі після укладання другої Мінського угоди втрати серед українських вояків складають понад тисячі солдатів.

Також "Знай.uа" писав, що на полігоні в Житомирській області десантники протестували і провели стрілецькі випробування на міцність українського бронеавтомобіля "Козак-2".