Шахраї розробили нові схеми обкрадання українців, жертвою яких може стати будь-хто. Аферисти масово оформляють кредити на чужі паспорти, у схемах задіяні навіть працівники банків. Паспорти та інші особисті дані продають в інтернеті пачками, а зловмисники призвичаїлися підробляти практично будь-які документи.

Шахраї працюють за трьома налагодженими схемами, про них пише видання "Обозреватель".

Схема №1: випросити кредит "у товариша"

Шахраї оформляють кредитів на сусідів і знайомих. Так, пенсіонерка в Житомирській області оформила 11 кредитів, при цьому щоразу вмовляла "жертв" допомогти їй. Мовляв, їй терміново потрібні гроші, а в банку відмовляються позичити.

"У деяких випадках шахрайці вдалося навіть умовити людей взяти кредити для неї двічі, причому суми, як правило, зростали удвічі", — повідомляють у прес-службі поліції. Сумна історія про хворих родичів, жахливі життєві обставини дозволили пенсіонерці "заробити" 140 тис. грн.

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Зрозуміло, кредити вона не повертала, тоді гроші почали вимагати з добродушних жертв, а вони звернулися в поліцію.

Юрист Олександр Плахотник пояснює: навіть якщо в цьому випадку вдасться довести факт шахрайства, банку все одно, для чого клієнт брав гроші: щоб допомогти бідній пенсіонерці чи щоб купити новий телевізор. У будь-якому разі повертати гроші доведеться.

Щодо зловмисниці, то їй загрожує до трьох років позбавлення волі, згідно зі ст. 190 ККУ (шахрайство). А от щоб повернути гроші, постраждалим доведеться окремо судитися з жінкою і через суд повертати кошти.

Схема №2: отримати кредит на чужі документи

"Продам паспорти України, якісна поліграфія, до реєстру не вносимо", — на спеціалізованих прихованих форумах можна зустріти десятки таких оголошень. Щоб при цьому паспорт не можна було відрізнити від справжнього, достатньо роздобути серію, номер, адресу реєстрації та ПІБ з чинного документа. Останню інформацію також можна придбати всього за $10-20.

В результаті, вклеївши своє фото, шахрай отримують практично справжній документ, який рядовий працівник банку або кредитної компанії не відрізнить від оригіналу.

Паспортні дані продають працівники банків, чиновники і навіть працівники лікарень. Інформацію акумулюють у спеціальних базах і продають пакетами. Причому один пакет можна продати десятки разів.

"Останнім часом шахрайські оформлення кредитів почастішали саме в мікрофінансовій сфері, де для отримання невеликої суми достатньо лише даних/скану паспорта, ІПН і номера телефону з банківською карткою. Зазвичай аферисти беруть суми до 10-15 000 грн", — йдеться у повідомленні однієї з великих українських фірм, яка займається видачею кредитів на короткий термін. Ця компанія, як і інші, також потрапила у скандал через оформлення боргу на чужі документи.

Схема №3: кредити оформлюють самі банкіри

Поліція Сумської облласті повідомила, що працівник відділення одного з великих українських банків оформив на своїх клієнтів кредити на загальну суму 220 тис. грн. Жертви схеми відкривали зарплатні картки у фінансовій установі і автоматично отримували кредитку.

Працівник відділу банку, маючи доступ до всіх рахунків, підробляв підписи своїх клієнтів і від їхнього імені отримував кредити. Гроші забирав собі, а щомісяця оплачував тільки відсотки за користування боргом.

У цьому випадку банк списує усі кредити, а гроші вимагатиме вже у колишнього працівника, якому за зловживання службовими повноваженнями загрожує до 8 років в'язниці.

Щоб не стати жертвою шахраїв, юристи радять:

  • в разі втрати паспорта відразу ж повідомити про це поліції;

І хоча заявляти необхідно лише в тому випадку, якщо паспорт вкрадено, а не загублено, краще це зробити у будь-якому разі, адже якщо на ваш загублений паспорт оформлять кредит, заява в поліцію у перший день зникнення дозволить довести, що ви не могли здійснити цю операцію

  • показувати документ, приховуючи серію і номер паспорта;

"Якщо у вас запитали паспорт у супермаркеті, якщо його перевіряють у готелі, наприклад, щоб засвідчити вашу особу, достатньо показати документ у руках, приховавши при цьому його серію і номер. Тоді підробити документ з ідентичними вашим даними буде складніше.

  • не вказувати особисті дані на сумнівних ресурсах.

Серія і номер паспорта, ІПН, дата народження і прописка — особиста інформація. Якщо хтось запитує у вас ці дані, вони повинні отримати письмовий дозвіл на обробку персональних даних. Більше того, цю інформацію не можна вказувати в інтернеті, на вимогу нібито працівників банку по телефону тощо.

Нагадаємо, в Україні викрито чергову махінацію з банківськими картами

Як повідомляв портал Знай.ua, аферисти грабують українців за новою схемою

Також Знай.ua писав, як шахраї наживаються на безготівкових розрахунках