Жодних різких обвалів національної валюти в найближчому майбутньому не очікується, так як Нацбанк не утримує гривню на прийнятному для економіки рівні.

Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив член ради НБУ Василь Фурман.

Так, в даний момент Національний банк України може впливати на курс гривні лише за рахунок валютних інтервенцій. Відомо, що в лютому 2019 року функціонери НБУ закупили майже мільярд доларів, щоб поповнити валютні резерви після видачі траншу по зовнішній заборгованості.

НБУ

"Ніхто спеціально не тримає гривню. Нацбанк проводить політику плаваючого обмінного курсу. Згідно з нею, курс гривні визначається ринком. Звичайно, в окремі періоди НБУ може продавати долар для підтримки національної валюти, або викуповувати його для поповнення золотовалютних резервів. Наприклад, минулого місяця Нацбанк викупив з ринку, здається, 700 млн доларів для поповнення резервів", - пояснив Василь Фурман.

Популярні новини зараз

Переплатять за комуналку всі, якщо не встигнуть вчасно: українців попередили про лічильники

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку

Показати ще

курс долара

За запевненням економіста, вартість національної валюти диктує саме ринок, а не фінансовий регулятор, тому шансів на різке падіння гривні майже немає. Фурман зазначив, що на зростання курсу гривні впливає цілий ряд факторів, серед яких ключовим є сприятлива для України кон'юнктура на світових ринках.

"Великі економіки зараз не піднімають облікову ставку, гроші, навпаки, повертаються на ринки … Гривнепадів не буде", - запевнив Фурман.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нацбанк зміцнив курс гривні на десять копійок - до 26,38 гривень за долар. Національний банк України на суботу, 9 березня 2019 року, зміцнив гривню на десять копійок - до 26,38 гривень за долар - в порівнянні з попереднім банківським днем. Про це свідчать дані на сайті регулятора у четвер, 7 березня.

Нагадаємо, в Україні зросли ціни на продукти, пальне та комуналку: скільки доведеться платити в 2019 році.

Як повідомляв Знай.uа Vodafone обдере українців до нитки: в мережі бунт - "нас розвели".

Знай.uа писав, курс валют на вихідні: гривня набере вагу на свята.

Дивіться відео по темі: