Україна робить ставку на високоточну зброю. Що воно може і як вражає ворога.

"Україна має могутню ракетну зброю, яка за своїми основними показниками краще російського аналога "Смерч", – так говорив про "Вільху" секретар РНБО Олександр Турчинов.

Олександр Турчинов

В Україні були створені новітні артилерійські снаряди – "Карасюк" та "Ваза". Високоточний артилерійський снаряд "Карасюк" все ще знаходиться в розробці. Це – приклад "розумної" зброї, яка здатна вражати ціль з 12-кілометрової відстані. Для боєприпасу використовується 122-міліметровий калібр. У той же час керований артилерійський снаряд "Ваза" (152 і 155 мм) взяли на озброєння ще в 2012 році і з того часу кілька разів було модернізовано.

"після пострілу снаряд летить в точку підсвічування, яка забезпечується зовнішнім підсвічуванням цілевказівника-далекоміра. Або людина або якийсь літальний апарат, типу нинішніх БПЛА (безпілотний літальний апарат – ред.)", – каже заступник головного конструктора ДП «Науково-виробничий комплекс "Прогрес" Владислав Дзюба.

Популярні новини зараз

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

Ціль буде знищена вже після першого пострілу, запевняють розробники. Ціна боєприпасу поки не названа, але вона набагато вище, ніж звичайна.

"Коли обмежується простір і потрібно точково вразити ціль, то цей боєприпас дуже ефективний і дуже потрібний армії. Ми чекаємо замовлення" – каже розробник.

"Нептун"

Вже зараз протитанкові комплекси виробництва державного конструкторського бюро «Промінь» використовуються на передовій. За рік підприємство випускає приблизно 6 тисяч боєприпасів для різних ринків і може продавати армії керовані ракети. Ними можна стріляти з танків зі зброєю різного калібру, а наведення здійснюється лазерним променем. Це означає, що оператор «веде» ракету до попадання в ціль. Серед розробок є і керована мінометна міна калібром 120 міліметрів. Але все це навряд чи швидко з'явиться на озброєнні української армії, стверджують розробники

"Перший аспект – це прийняття на озброєння того чи іншого зразка. Створення умов у Збройних силах для того, щоб навчити особовий склад правильно їх використовувати. І третій аспект – це ремонт, обслуговування, постачання в Збройні сили та використання його за призначенням. Все це – комплекс заходів, який повинен бути відрегульований і відпрацьований для того, щоб ефективно використовувати високоточне озброєння", – каже експерт Антон Міхненко.

Пріоритет української «оборонки» – розробка протикорабельної крилатої ракети під назвою "Нептун". Вже відбулося кілька етапів випробувань. «Нептун» планують встановлювати і для берегових комплексів, і на ракетних катерах проекту "Лань". Останні будувати ще не почали.

"До кінця цього року будуть ще 2 пуску. І остаточний, як берегової протикорабельний комплекс, буде випробуваний десь в кінці квітня – початку травня і паралельно ми готові відпрацьовувати всі питання щодо розвитку корабельної платформи", – каже командувач ВМС України Ігор Воронченко.

"Грім-2"

Ще один великий проект – оперативно-тактичний комплекс під кодовою назвою "Грім-2", аналогічний російському "Іскандеру". Комплекс розробляється конструкторським бюро "Південне" для іноземного замовника. Тому максимальна дозволена дальність стрільби – 280 кілометрів.

"Ми плануємо десь через рік вже перші запуски в некерованому режимі. У нашій густонаселеній країні знайти полігон щоб можна було стріляти – дуже складно. В принципі, можна стріляти по морю, але це абсолютно не інформативно і для випробувань не дуже підходить", – каже начальник сектору КБ "Південне"

Ходові випробування вже завершені, а на виставці "Зброя та безпека" в Києві вперше були показані головки самонаведення.

"З точністю порядку 1.3 метра. Комплекс такої дальності є стратегічним. Тобто і цілі – стратегічні. Це якісь будівлі, споруди, заводи. Тобто досить великі об'єкти, які потрібно вивести з ладу. Для таких об'єктів у нас 2 типу бойового спорядження – фугасна бойова частина касетна бойова частина", – каже начальник КБ "Південне".

Нагадаємо, Танк-туалет: Путін знову вразив світ військової "міццю"

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Польща позбулася "гордості Путіна": чим замінять останній козир агресора

Також Знай.ua" писав про те, що НАТО подарує Україні унікальну зброю: Путіну вистачить одного удару