Кір залишається основною проблемою українців - за даними столичних інфекціоністів, дві третини поступають в стаціонар саме з цим захворюванням. Якщо в цифрах, то за 2018 рік захворіли 54481 осіб, з них померли – 16. Варто відзначити, що це офіційні дані, а саме ті люди, які звернулися в лікарню.

Основна небезпека в тому, що при контакті зі збудником заражається більшість, які не мають імунітету. Це означає, що хворий може сподіватися тільки на зусилля своєї імунної системи та полегшення симптомів, а ліків, які вбивають сам вірус кору, немає.

Якщо говорити про причини, то основною можна назвати відсутність належного контролю за зберіганням, термінами придатності вакцин, а також їх якості. Крім того, не варто забувати і про планову вакцинацію, яка проводилася невідомо, коли.

Імунолог Андрій Волянський озвучив таку інформацію: "Препарати, куплені за кошти 2017 року, тільки влітку почнуть надходити в країну. Гроші, які виділяються на закупівлю вакцин, в доларовому обчисленні зменшилися з 2013 року майже в два рази, тому український ЮНІСЕФ прийшов до рішення змінити асортимент закуплених вакцин у бік більш дешевих індійських препаратів. Наскільки більш дешевих? У 100 разів. Доза індійської АКДП в 10-дозовом флаконі коштує близько 5 грн, в той час як французький "Пентаксим" або бельгійський "Інфанрікс" – близько 500 грн… МОЗ України з вересня 2017 року, коли стало зрозуміло, що епідемія неминуча, зробив зусилля з активізації щеплення комбінованою вакциною проти кору, паротиту, краснухи. Але на перевірку протягом 2017 року ЮНІСЕФ завіз тільки 583 тис. доз "Пріорікса" при потребі 900 тис. доз без обліку відкладеного попиту, і до січня 2018 року вакцина була вже в дефіциті. У спішному порядку в лютому–квітні був довезений ще мільйон доз, але загиблих дітей і дорослих не повернеш, і оцінити масштаб наростання епідемії поки можна лише приблизно. Крім того, згідно з осіннім наказом МОЗ України щодо посилення боротьби з кором, статистики виключили дітей старше дев'яти років, завдяки чому на папері отримали цілком пристойне поточне охоплення вакцинації на рівні 90%".

Популярні новини зараз

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Варто відзначити, що дитячі установи не мають можливості не допустити на заняття не щеплених дітей. Як варіант – змінювати нормативну базу, видавати новий наказ МОЗ, який дозволить прищеплювати дорослих, а також дітей з 9 місяців, та у разі недостатньої відповіді на перше щеплення робити другу, не чекаючи 6 років. Однак повільному МОЗу слід подумати.

Іншими словами – держава відійшла в бік, поклавши всі проблеми на плечі батьків. Більш того – у країні ліквідовані СЕС разом з протиепідемічною службою, а взамін нічого не створено.

Відсутність інструментів не дозволяє дізнатися точну статистику, дослідити причини неефективності вакцинації, відсутній карантин, а також належне розуміння у лікарів, які кроки слід робити.

І ще один фактор - при неможливості дорослому отримати вакцинацію від кору на законних підставах, при наявності недовіри до вакцинації в умовах державних поліклінік і їх неможливість гарантувати у того, хто прийшов на вакцинацію, відсутність контакту з інфекційним хворим – протикорова вакцина на приватному ринку просто відсутня!

У даній ситуації МОЗ просто нічого не робить, хоча в даний час необхідний карантин - десь буде досить карантину у вогнищі (садку, школі чи на підприємстві, якщо потрібно), десь доведеться оголосити карантин для цілої області. Таким чином можна скоротити кількість хворих та зупинити передачу інфекції.

Запобігання нових спалахів, включаючи підвищення охоплення вакцинацією та прихильності до вакцинопрофілактики – довга робота і інвестиції в майбутнє. Однак, як виявилося, МОЗ і оголошувати епідемію не планує, а навіть якщо і захоче, то не зможе, оскільки головного санітарного лікаря, який має на це право, у нашій країні немає.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що у нашій країні незабаром заборонять риболовлю, що стало шоком для фанатів відпочинку на березі.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у МЗС заявили про те, що в разі порушення Ізраїлем прав туристів, безвіз з цією країною буде скасований.

Також "Знай.uа" писав, що мережу підкорило відео, на якому трирічний хлопчик демонструє володіння кількома іноземними мовами.