2 березня, за вісім днів до початку Великого посту перед Великоднем, православних чекає Вселенська м'ясопусна субота, яку також називають Мала Масляна. Слідом за нею йдуть друга, третя і четверта суботи Великого посту – 23 березня, 30 березня та 6 квітня відповідно.

У цей день прийнято молитися за всіх покійних. Увечері напередодні Батьківської суботи усі віруючі йдуть до храму на Велику панахиду за всіх спочилих православних християн, по-іншому її ще називають заупокійною Всенощною. Вранці у цей день у церкві служать заупокійну літургію, а потім - загальну панахиду.

У церкві необхідно помолитися про покійних і поставити свічки: в більшості випадків до Розп'яття, але можна поставити до будь-яких інших шанованих у храмі ікон. Крім того, у Батьківську суботу прийнято подавати милостиню і пригощати жебраків.

Популярні новини зараз

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

У колі рідних вдома проходить поминальний обід - на стіл прийнято подавати кутю (зварену і змішану з медом пшеницю), яка напередодні святиться в храмі. Вона несе в собі великий символізм: зерно перероджується в колос - як тліє тіло покійного, перш ніж воскреснути для вічного життя на Небесах. А солодкість небесного життя символізує мед.

Що забороняється у Батьківську суботу:

  • на ім'я некрещенної в православній вірі людини або самогубці не пишуть поминальних записок;
  • поминати покійних горілкою – це великий гріх.
  • відмовляти в милостині, а також шумно веселитися. Однак, сумувати також особливо не прийнято, оскільки сумувати про перехід людини в кращий світ не зовсім логічно.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що 2 березня погода піднесе українцям сюрприз – незважаючи на початок весни, очікується сонце і мороз, а на сході нашої країни ще й сніг.

Як повідомляв портал "Знай.uа": в Україні стартувала реєстрація на ЗНО, що означає нервове напруження як для випускників, так і їх батьків. Для того, щоб заощадити час і сили, випускники, які в минулі роки набирали максимальні бали, підготували кілька порад.

Також "Знай.uа" писав, що кожному чоловікові хочеться порадувати свою кохану, особливо в настільки важливе свято 8 березня. Для того, щоб сюрприз точно вдався, ми підготували кілька безпрограшних варіантів.