Святійший Патріарх Філарет опублікував екстрене звернення до Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Про це повідомляє Politeka.

Зокрема, у зверненні Філарет висловив стурбованість у тому, що Українська Греко-Католицька Церква хоче провести прощу і звершити Божественну літургію в соборі Святої Софії у м. Києві.

За словами Філарета подібна подія може викликати протистояння між православними українцями та греко-католиками.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

За це вас можуть оштрафувати навіть у власній квартирі: комусь з українців потрібно готувати до 100 тисяч гривень

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Показати ще

На думку Святійшого звершення подібного таїнства греко-католицьким духовенством у центрі Українського Православ’я – соборі Святої Софії може викликати спротив з боку православних українців.

"Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві. Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові", – пише Філарет.

Крім того він закликав керівника УГКЦ Блаженнішого Святослава відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії

"Ми хочемо і надалі зберігати добрі стосунки між Українською Православною Церквою та Українською Греко-Католицькою Церквою, які склались між нами протягом останніх десятиліть. Не бажаючи міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії у Києві", – написав Філарет.

Разом з тим варто відзначити, що експерти заявили, що українці можуть втратити Томос про автокефалію. Причиною цього є те, що при входженні на посаду глави Православної церкви України не було делегацій Помісних Церков. Офіційно вони не визнали автокефалію.

"Ніхто з Помісних Православних Церков не надіслав жодного делегацію, ні привітання до інтронізації Епіфанія. Православ'я не визнало ПЦУ ні православної, ні Церквою. Зате були римо-католики, греко-католики і політики", - зазначила політолог Олена Д'ячек.

Нагадаємо, Філарет мало не віддав Богу душу у день народження Епіфанія.

Як повідомляв "Знай.ua", московські попи мало не захлинулися власною отрутою через інтронізацію Епіфанія.

Також "Знай.ua" писав, що Філарет пропустив інтронізацію Епіфанія через важку хворобу.

"Вони хочуть розколоти, а ми будемо єднати": Патріарх Філарет дав ексклюзивне інтерв'ю ТСН.Тижню