Минулорічий Comic Con, що проводився на Лівому березі столиці і зібрав тисячі учасників з різних куточків України, став одним з найяскравіших заходів у Києві. Хан Соло і Чубака, персонажі з "Дедпул", яскраві дівчата з аніме та сотні інших персонажів можна було побачити на локаціях. Та це не захід одного дня – прихильники косплею вже почали підготовку до цьогорічного відомого фесту. Про тонкощі цього напряму та ретельну підготовку образу Знай.ua дізналися від професійного знавця цієї справи.

Фестивалі – по всій Україні

Популярне нині хобі косплей ("костюмована гра") бере свій початок з Америки. Перші середовища фанатів аніме та манґи вже невдовзі підкорили весь світ та знайшли однодумців у інших країнах.

"Загалом я займаюсь цим 4 роки, а професійно я в косплеї близько 1, 5 років. За цей час взяла участь у понад 10 фестивалів, один з яких у 2018 році проходив у Відні. Це дуже цікаво, оскільки кожен для себе може обрати різних персонажів – від улюблених героїв сучасних ігор до коміксів чи історичних фільмів", – розповідає 16-річна киянка Єлизавета Козаченко, відома під ніком Lizabetka.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

З кожним роком ця культура все більше охоплює українські міста – відповідні заходи щороку відбуваються не тільки в Києві, а й в Одесі, Харкові, Львові. І майже щороку розширяється не тільки кількість учасників, а й географічних локацій.

Створення обладунків та укладка перук

Звісно, головною складовою кожного персонажу є костюм. Аби він вийшов стовідсотково вдалим та повноцінним, при створенні вбрання важлива кожна деталь – від кольору до покрою.

"Якщо костюм я замовляю у професійної швачки, то, наприклад, перуки я укладаю власноруч. У мене вдома близько 20 перук – всі вони обережно розкладені, тож, відповідно, потребують певного місця в квартирі", – зазначає професійна косплеєрша Lizabetka.

Лук, мечі, щити або портал – ця атрибутика дуже часто є одним з основних доповнень образу.

"Для роботи підходить ПВХ, дерево, оргскло, єва фоаміран, ворбла, баблстар. Якщо останні раніше можна було замовити тільки на іноземних сайтах, то зараз вони вже почали з'являтися і на українських. На виготовлення одного атрибуту може піти від кількох тижнів до кількох місяців", – говорить Єлизавета Козаченко.

Злиття з персонажем та зародження нової професії

Окрім зовнішнього вигляду та повністю укомплектованого вбрання, для повноцінного відтворення персонажу необхідна й інша складова.

"Відображення образу має ототожнювати в собі і обов’язковий відіграш обраного героя. Для цього його потрібно досконально вивчити – починаючи від жестів і закінчуючи поведінкою у той чи іншій атмосфері. На фестивалях для демонстрації образу виділяється окремий вихід – учасникам за кілька днів до виступу видається музика, під яку він здійснюється, і ми вже тренуємося та плануємо всі деталі виходу та поведінки на сцені. Або ми самі обираємо музику, яка краще опише нашого персонажа", – розповідає Єлизавета Козаченко.

Загальна вартість витрачених на створення одягу та атрибутики одного персонажа може коливатися від 3 тисяч гривень до кількох тисяч доларів. Тож це хобі вважається одним із найзатратніших.

"Окупити чималі затрати цілком можливо – хтось починає заробляти за допомогою пошиття одягу, добре навчившись цьому в процесі підготовки власних костюмів, а хтось може це зробити, влаштовуючи професійні фотосесії. Я, наприклад, дуже полюбляю фотомистецтво, тож займаюсь цим із задоволенням", – підкреслює професійна косплеєрша Lizabetka.

Comic Con 2019 відбудеться у Києві на початку червня, тож прихильники цього жанру вже активно займаються підготовкою образів, у яких планують відвідати популярний фест.

Раніше Знай.ua писав, що українці отримають у березні справжні канікули: 11 вихідних.

Також Знай.ua повідомляв, що ще одна країна Європи відкрила двері для українців: реальна робота за кордоном.