Турбота про близьких — справа, на яку витрачається ціла купа ресурсів: часу, грошей, фізичних сил. Які допомогу таким категоріям населення надає держава та на які пільги та додаткові відпустки можуть розраховувати українці.

Про це пише НВ.

Жінки, які готуються стати матір'ю

Відповідно до статті 17 Закону України "Про відпустки" жінки, які готуються стати матерями, мають право на оплачувану відпустку. Перед пологами — 70 днів, після пологів — 56, тобто сумарно 126 календарних днів. У разі народження двох і більше дітей або — до 140 календарних днів сумарно. Також додатковий відпочинок передбачено в разі ускладенених пологів (кесарів розтин).

Виплати, які жінка отримує від держави після народження дитини, зараз становлять приблизно 42 тис. грн і розбиваються на кілька платежів.

Популярні новини зараз

З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Хутчіш до магазину! В Україні неочікувано "обвалился" ціни на популярні фрукти

Показати ще

В перший платіж включають близько 10 тисяч грн. Ці кошти жінка може отримати протягом 10-15 днів після пологів. Для того, щоб отримати виплати вчасно, ще до пологів українки мають оформити відповідну картку в службах соціального захисту.

Декретна відпустка

Статтею 18 цього ж Закону передбачено, що за необхідності після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням можна піти в декрет на три роки. Цей термін також оплачується, щоправда сума надто скромна. До того, ж не лише мама може перебувати у відпустці по догляду за дитиною. Якщо є необхідність жінці вийти на роботу, у декрет може піти батько дитини, бабуся, дідусь та інші близькі родичі.

Догляд за дітьми з інвалідністю

Працівники, які мають дітей з інвалідністю першої групи, мають право на додаткову відпустку — до 10 календарних днів.

Догляд за недієздатною людиною

Якщо людина визнається недієздатною, опікуном може бути хтось із близьких родичів. Це стосується як неповнолітніх, так і повнолітніх недієздатних людей. Якщо прямих родичів немає, опікуном призначають представника соціальних служб або іншу людину, яку визначає держава. При цьому таким людям відповідно до чинного законодавства призначається компенсація.

Компенсація призначається з огляду на прожитковий мінімум для працездатних людей у таких розмірах: 15% надається тим, хто доглядає фізичних осіб із першою групою інвалідності, 10% — за надання соцпослуг інвалідам другої групи та дітям з інвалідністю. 7% — у випадку з інвалідністю третьої групи.

Слід також розуміти різницю між поняттями опікун та піклувальник. Опікун призначається над малолітніми та недієздатними особами, а піклувальник — над неповнолітніми дітьми та людьми з обмеженою дієздатністю.

Муніципальна няня

З початку 2019 року в Україні з'явилась нова послуга - "Муніципальна няня". За цією програмою батьки можуть найняти няню. При цьому матері не обов'язково виходити на роботу, а також не припиняться попередні виплати на дитину. Цеє додатковою допомогою від держави.

Батьки укладають договір з нянею та оформляють її офіційно. В такому випадку, родина може розраховувати на компенсацію на витрати няня в сумі 1626 грн.

До того ж, нянею може бути будь-хто, кого ви обирете, наприклад, бабуся, тітка дитини чи інші родичі, або ж чужа людина. Але даним договором ви убезпечуєте себе від можливих наслідків.

Нагадаємо, українцям розповіли про підводні камені програми "Муніципальна няня".

Як повідомляв раніше Знай.ua, стало відомо, скільки українців з дітьми потребують фінансової допомоги від держави.

Також Знай.ua писав, що українці можуть залишитись без соцвиплат через заробітки за кордоном.

Дивіться: Як працює програма "Муніципальна няня"