Ціни на продукти невпинно ростуть. Звичайні українські страви стали для багатьох родин розкішшю. За рік борщова інфляція в Україні стала в 7 разів вища за офіційну.
Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.
За словам спеціаліста, за рік борщ зі свининою подорожчав на 16%, а вегетаріанський – на 70%.
"Ми взяли найпростіший рецепт борщу: свинини – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, вода – 3л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200гр, головка часнику – 50г. А пісний борщ ми готували та рахували за таким же рецептом, але без м’яса та сметани. Цього достатньо на 10 великих тарілок борщу. Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами в країні, згідно офіційних даних. Вартість часнику взята в торговельних мережах. До вартості борщу ми не включаємо питну воду, лише тому, що не має середнього показника за даними статистики, а також лавровий лист, сіль, чорний перець – ці продукти мало впливають на динаміку ціни", написав Дорошенко.
Пенсіонери ВПО можуть отримати солідну надбавку: що для цього потрібно
Гороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей
Нові правила бронювання від мобілізації: що зміниться з 1 грудня
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Отже, варість борщу з м'ясом стала більшою на 14,9грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9грн.
На початку 2019 року порція цією улюбленої страви коштувала в середньому 10,5грн.
Як росли ціни на головні продукти:
Свинина – 600гр. У січні 2018 року – 66грн, у січні 2019 року – уже 70грн. За рік продукт набрав в ціні 6%.
Картопля – 500гр. Січень 2018 року – 3,2грн, за рік – 4,7грн. Головний овоч здорожчав на 47%.
Буряк – 500гр. Початок минулого року – 3,5грн, січень 2019р – 6,2грн. Подорожчання становить на сьогодні 77%.
Капуста – 300гр. У 2018р – 1,5грн, у 2019р – 3,4грн. Капуста за рік подорожчала більш, ніж удвічі.
Морква – 200гр. На початку 2018 року – 1,4грн, у січні 2019р – 2,5грн. Цей овоч також добряче стрибнув у ціні. Тепер ми змушені купувати морку на 78% дорожче.
Цибуля – 200гр. 2018р – 1,1грн, 2019р – 3,7грн.
Подорожчання за рік відбулось більше ніж в три рази.
Часник – 50гр. Січень 2018р – 3грн, у 2019р – 2,8грн. Часник став лешевшим на 5%.
Сметана - 200гр. У січні 2018р її можна було придбати за 10,2грн, а на початку цього року за 11,5грн. Вона подорожчала на 13%, або на 1,3грн.
Оскільки скоро піст і багато українців, дотримуючись звичаїв та віросповідання, їстимуть пісні продукти. Якщо порахувати, як змінилась вартість вегетаріанської страви без м'яса, то виходить, що на продукти для такого борщу нам доведеться віддати на 77% більше, ніж торік.
За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або на 9,6грн.
Нагадаємо, що інфляція за минулий рік становила 9,8%. Але, як бачимо, борщова інфляція є значно вищою.
Нагадаємо, Олексій Дорошенко повідомив, що за рік індекс вартості вареників зріс на 45%.
Як повідомляв раніше Знай.ua, опубліковано список адрес у Києві, де пройдуть традиційні ярмарки.
Також Знай.ua писав, що експерти показали, яку частину мінімальної зарплатні українці витрачають на харчування, та скільки йде на продукти в європейців.