Нацбанк України зібрався провести масштабну перевірку банків, з метою секторальної оцінки ризиків національної банківської системи. Про це пише в суботу, 9 лютого, видання UBR.ua, посилаючись на телеграму №25-0006/6451, що опинилася в розпорядженні видання. Оцінка буде перевірена за п'ятирічний період з 2013 по 2018 роки.

Повідомляється, що буде застосована Методика національні оцінки ризиків відмивання грошей тероризму в Україні, розроблену Держслужба фінмоніторингу. Банки зобов'язали заповнити та надати до 22 лютого 2019 року спеціальний опитувальник.

Виходячи з його змісту, можна зрозуміти напрямки, які будуть аналізувати і перевіряти. Найбільше банкірам поставили питань по роботі з готівкою:

  • видача готівки з рахунків клієнтів,
  • прийом і видача готівки для переказу без відкриття рахунку,
  • валютообмінні операції,
  • внесення готівки на рахунки фізосіб і підприємств,
  • інкасація коштів, з подальшим внесенням на рахунок.

Крім того, Нацбанк перевірить, як банки працюють з платіжними картками, наскільки якісно обслуговуються ними рахунки пенсіонерів, зарплатні виплати людям, а також всі депозитні і кредитні послуги. Досить великі інтереси. Може через прив'язку всіх цих дій до готівки, а може і з інших причин.

Популярні новини зараз

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Показати ще

Це не означає, що ревізорів не буде цікавити робота банків з безготівковими проводками. За ним теж пройдуться. І по існуючій практиці ідентифікації приватних осіб та бухгалтерів підприємств, які працюють із системами віддаленого банку (інтернет-банкінг, мобільний банкінг). І по відкриттю рахунків з використанням системи BankID Національного банку.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Нацбанк затягне на шиях українців кредитну петлю: навіть правнуки не розплатяться.

Також ми писали, що українців "порадували" інфляційним прогнозом: здавалося б, куди гірше.

Щоб не відбувалося різке падіння рівня доходів Нацбанк і уряд вживають заходів, щоб зупинити цей процес.

Як повідомляв портал Знай.uа, експерти прогнозують, що до кінця 2019 року долар може перетнути психологічну позначку і досягти рівня 30 грн/дол.

портал Знай.uа писав, що з лютого українцям стане доступна нова послуга. Перераховувати гроші за кордон можна буде без відкриття спеціальних рахунків.