В Україні багато категорій людей, які мають право на різні пільги, в тому числі на безкоштовний проїзд в громадському транспорті. Однак приватні перевізники часто і грубо порушують це право громадян. Депутати вирішили зайнятися проблемою перевезення пільговиків та покарати тих перевізників, чиї водії в грубій формі відмовляли людям, яким держава гарантувала право безкоштовного проїзду.

Про це пише UBR.

пенсіонери

5 лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає покарання для перевізників. Розмір санкцій збільшиться у 18 разів. Зараз за такі проступки вони можуть сплатити всього 136 грн. Втім така сума аж ніяк не стимулює водіїв виконувати свої обов'язки. Ймовірно штраф у 2,5 тисячі гривень змінить ситуацію та прищепить більше людяності.

Однак наразі відкритим залишається питання щодо контролю виконання закону та хто буде його здійснювати. Так і питання компенсацій перевізникам за надані пільговикам послуги залишився поза увагою депутатів. Тоді як саме тут слід шукати причини "жадібності" водіїв маршруток, впевнені експерти.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам готують солідну доплату: хто та скільки отримає

На ці картки пенсія не прийде: у ПФУ розповіли, як не залишитись без виплат

Для трамваїв і тролейбусів встановили нові тарифи: скільки коштуватиме поїздка

Оновлення даних у ТЦК: в яких випадках чоловіка можуть відвезти на "перевірку"

Показати ще

пільговики в маршрутках

"Пільговий проїзд перевізникам має компенсувати держава. Проте з цією функцією воно і перш справлялося неважливо, а після децентралізації її взагалі повсюдно ігнорують. Навіть "Укрзалізниця", за їх словами, отримує з бюджетів всього близько 15% від необхідного за перевезення пільговиків. А до маршрутників, за дуже рідкісним винятком, гроші взагалі не доходять. У той же час влада на місцях, погоджують компаніям маршрути тільки на умовах перевезення 1-2 пільговиків", - пояснює експерт громадської кампанії "Європатруль" В'ячеслав Коновалов.

При цьому той факт, що замість зазначеного числа в автобус часто сідають в 5 разів більше пільговиків, мало кого цікавить.

посвідчення

Однак, запуск електронного квитка, який вже стартував у муніципальному транспорті, може показати реальну картину, скільки та хто користується транспортом і яким саме. Однак у маршрутках нова система опали судячи з усього, зявиться не скоро.

Нагадаємо, у Києві таксі Über протаранило маршрутку "Богдан". За словами таксиста, він не зміг впоратися з керуванням на занесеній снігом дорозі

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Києві дівчина-водій на Audi влетіла в зупинку громадського транспорту, не впоравшись з керуванням через ожеледицю.

Також Знай.ua писав, що під Харковом мікроавтобус Mercedes Sprinter протараинив легковий автомобіль "Таврія", який стояв на узбіччі.

Дивіться: Що думають українці про ліквідацію маршруток