Служба безпеки України повідомила про присутність найманих бойовиків з так званої приватної військової компанії Вагнера на окупованих територіях Донбасу.

бойовики

Про це повідомив керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов.

За словами посадовця, участь у бойових діях проти України вони зараз майже не беруть, оскільки закордонні "відрядження" на війни у Сирії чи Судан для них однозначно набагато вигідніші, ніж участь у бойових діях на Донбасі.

Удар по Сирії

Популярні новини зараз

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

Втім, за словами Гуськова, найманці ПВК все ще продовжують скоювати численні злочини проти громадян України, які лишаються на окупованих територіях. При цьому самі найманці – також є місцевими жителями.

"Фіксується присутність найманців з числа місцевих жителів. Вони відбувають свій контракт, повертаються в окуповані райони України і, чесно кажучи, пропивають там свої гроші. В кінці минулого року ми отримали інформацію, що в Луганській області в районі Красного Луча, сорок чоловік найманців, які повернулися з сирійського відрядження, стали справжнім лихом для місцевих жителів і місцевих псевдоправоохоронних органів республіки, тому що це були постійні пиятики, грабежі та зґвалтування", – сказав Гуськов.

російські війська на Донбасі

Окрім того він додає, що ті найманці, "яких не вбили в місцевих розборах", опинившись у стані абсолютного безгрошів’я, "починають смоктати лапу, подають документи на чергову ротацію і знову їдуть".

Варто нагадати, що ПВК "Вагнера"- це – російська військова структура, яка комплектується найманцями. У ЗМІ також називають її "приватною військовою компанією". Голова – російський підполковник запасу, співробітник Головного управління Генерального штабу Росії Дмитро Уткін.

російські військові

За перевіреними даними, ідея створити ПВК "Вагнера" прийшла керівництву Генштабу Збройних сил Росії в 2010 році, а реалізацію проекту вирішили доручити бізнесменові Євгену Пригожину. У 2013 році туди почали набирати найманців. За даними журналістів, всього в рядах ПВК з 2014 року могли "служити" 7-10 тисяч найманців. Під час участі у бойових діях на Донбасі, бойовики цієї структури скоїли чимало особливо тяжких злочинів проти громадян України.

Нагадаємо, путінські найманці-бойовики традиційно вночі ведуть себе нахабніше.

Як повідомляв раніше Знай.ua, проросійські бойовики 30 січня вчергове провокували українських бійців на напрямку Сокільники – Кримське.

Також Знай.ua писав про те, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос запропонував перевіряти українців, які проживають на території окупованого Донбасу, на предмет співпраці з бойовиками.