Чиновники впевнено заявляють, що у 2019 році українці цілком реально можуть розраховувати на середню зарплату в розмірі близько понад 10,4 тис. грн. Однак на практиці виявляється, що лише незначна частина населення тримала в руках такі виплати. При цьому середня пенсія в кращому разі складе близько 2,6-2,6 тисячі гривень через космічний дефіцит Пенсійного фонду в 16 мільярдів грн.

Водночас керівники великих держпідприємств у рамках корпоративної реформи отримали шестизначні зарплати і вже зараз отримують в десятки разів більше за профільних міністрів, - пише "businessua.com".


Як виростуть доходи українців у 2019-му і скільки заробляють можновладці

На сьогодні склалась така ситуація, що офіційні зарплати міністрів в десятки разів менші, ніж у керівників великих держкомпаній;

Середня зарплата в міністерствах доходить до 36 тисяч грн, а деякі заступники заробляють більше, ніж самі міністри.

Володимир Омелян

Популярні новини зараз

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Міністр Володимир Омелян, який відповідає за всю інфраструктуру в Україні, минулого місяця заробив 58 тис. грн. Водночас гендиректор "Укрзалізниці", який відповідає за нехай і найбільше, але всього лише одне підприємство, в середньому заробляє в десятки разів більше. При цьому точну заробітну плату в держкомпанії називати відмовилися.

Раніше ж у ЗМІ з'явилися деталі контракту з гендиректором компанії Євгеном Кравцовим. У них йдеться про те, що місячна зарплата керівника "Укрзалізниці" може досягати понад 3 млн грн.

Найбільше серед урядовців пощастило працівникам мінекономіки. Наприклад, перший заступник міністра Максим Нефьодов у грудні заробив 158,2 тис. грн. Щоправда, чиновнику виплатили всього лише частину суми в розмірі 127,3 тис. грн.


У той час в Кабміні прогнозують різкий темп зростання зарплат для простих українців, які вже, за словами чиновиків, у кінці 2019 можуть розраховувати на середню зарплату в 12 тисяч грн.

робота

Пенсії та соцстандарти

Міністр-дієтолог, глава Мінсоцполітики Андрій Рева, який раніше заявляв, що українці забагато їдять, у грудні 2018-го отримав зарплату в розмірі понад 65 тис. грн. До зазначеної суми входять доплати за вислугу років, премії тощо. "Чистий" оклад становить всього лише 15,2 тис. грн.

Андрій Рева

У той час, як пенсії українців. які пропрацювали, наприклад понал 25 років у медицині, стартують від 1497 грн, після того, як в грудні минулого року її підвищили аж на 62 гривні (за них можна купити, наприклад, 4 буханки хліба, або 3 літри молока) і це в тисячу разів менше, ніж прибуток одного профільного міністра за місяць.

В Мінсоцполітики запевняють, що пенсії українців у 2019 році будуть підвищувати ще тричі: в березні, липні та грудні. Влітку надбавка складе 67 грн, а у грудні — 74 грн. Найвідчутніше підвищення очікується в березні. Воно орієнтовно може скласти 17-20% чинної виплати.

рівень життя

Проте, в порівнянні з темпами інфляції, стрибками тарифів та здорожчання продуктів, навряд чи пенсіонери відчують покращення.

Скільки заробляють українці і як підвищать виплати


В Україні в наступному році середня зарплата може скласти 10 395 грн, такі оцінки опублікувало Мінекономрозвитку в консенсус-прогнозі за грудень. Інфляція у 2019-му, нагадують аналітики, складе 9%. При цьому в середньому в цьому році заробітна плата буде на рівні 8,8 тис. грн. Зростання до 10,4 тис., вважає експерт, дозволить не тільки компенсувати інфляцію, але і збільшити реальні доходи населення.

пенсіонерка


В січні 2019 року середня заробітна плата складе 9,2-9,3 тис. грн (з урахуванням, що зростання мінімалки на 11% незначно покриє традиційний провал). До червня середні зарплати зростатимуть рівномірно на 1-2% на місяць. Таким чином, повернутися до показника у 10 тис. грн середньої зарплати по країні вдасться тільки у травні 2019 року. Після цього можливий черговий стрибок відразу на 4-5%.

Нагадаємо, дефіцит Пенсійного фонду склав 16 мільярдів грн. Укрпїнські пенсіонери бояться, що виплат недорахуються.

Як повідомляв раніше Знай.ua, фахівці підрахували рівень здорожчання головних продуктів в Україні за останні чотири роки. Отже, цінники в магазинах збільшились на 500%, у той час, як зарплати всього на 128%, а пенсії - на 62%.

Також Знай.ua писав, що експерти спрогнозували чергову хвилю здорожчання м'яса на українських ринках.

Дивіться: Що буде з зарплатами та соцвиплатами в 2019