Спільними зусиллями співробітників Кіберполіції та Генеральної прокуратури України, США, Європи вдалося викрити злочинну групу, котра створила і підтримувала підтримували діяльність відомого в Darknet ресурсу.

Електронний магазин xDedic надавав можливість своїм користувачам продавати і купувати доступ до "зламаних" серверів. Зловмисники встигли продати більше 70 тисяч паролів і логінів віддаленого доступу до серверів з 170 країн світу, про що повідомив на сторінці у Facebook заступник голови правління при ГПУ Євген Єнін.

"Сьогодні разом з Сергій Князев прозвітували про успіх однієї з найбільш масштабних міжнародних операцій у сфері протидії кіберзлочинності під кодовою назвою XDedic. Результатом роботи стала ліквідація інтернет-платформи з торгівлі персональними даними та паролями доступу до комп’ютерів державних установ, бізнес-компаній та окремих громадян зі 170 країн. Платформа XDedic по суті була аналогом Amazon чи eBay, тільки замість телевізорів чи пилесмоків там продавався доступ до більш ніж 70 тис комп’ютерів по всьому світу", - прокоментував він.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

За словами Єніна, злочинці згодом надавали доступ до секретних даних так званим "покупцям", котрі підозрюються у низці неправомірних дій, зокрема державне та комерційне шпигунство, крадіжка грошей із банківських рахунків, зараження вірусами комп’ютерних мереж компаній конкурентів тощо.

"Хакерами навіть пропонувалась послуга "гарантійного обслуговування" у разі якщо щось "піде не так". Лише на території США шкода від дій зловмисників сягнула до 70 мільйонів доларів США. Чи стали об’єктами атак хакерів якісь державні установи чи приватні компанії в Україні покаже подальше розслідування. Це перший вагомий результат в рамках міжнародної слідчої групи після підписання Україною Угоди про співпрацю з Євроюстом. Саме цей інструмент (міжнародна слідча група) є одним з найбільш ефективним в протидії злочинцям, які використовують крипто валюти, працюють в dark net та спілкуються в режимі он-лайн", - підсумував Єнін.

Дивіться: Як кіберполіція бореться з піратством в Інтернеті

Нагадаємо, у Дніпропетровській області буде працювати новий мобільний додаток My Pol, за допомогою якого можна викликати поліцію і навіть оцінити роботу правоохоронців.

Як повідомляв "Знай.ua", киянин жорстко висловився з приводу проблем у державному "Ощадбанку". Також "Знай.ua" писав, зусиллями кіберполіції була припинена робота семи піратських онлайн-сервісів.