Щорічно 28 січня відзначається Павлів день (за старим стилем – 15 січня). У церковному православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Павла Фівейського, першого християнського ченця.

У народі це свято прозвали Днем чаклунів. Вважається, що люди, що володіють чаклунськими знаннями, в цей день передають їх своїм учням. А християни страждають від цього, так як молоді і недосвідчені учні тренуються на них.

Павлів день 28 січня: історія життя святого

Павло народився під час правління Декія в Фіваді, Єгипет. Він рано став сиротою і випробував безліч бід від свого родича, який мріяв отримати його спадщину. Коли були гоніння на християн, Павло дізнався, що родич хоче повідомити про його віру в Господа цареві. З цієї причини він покинув місто.

Павло оселився біля підніжжя гори в печері і прожив там 91 рік. Він постійно молився і вів скромний спосіб життя. Їжу приносив йому ворон, і жодна жива душа не знала про нього. Одного разу його ім'я було відкрито святому Антонію, який жив у цій пустелі.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Павло розповів Антонію про свою близьку кончину і попросив поховати її за християнським звичаєм. Під час молитви він помер. Антоній поховав його в могилі, яку вирили два леви.

Павлів день 28 січня: традиції свята

Тому у Павлів день потрібно остерігатися псування і пристріту. Для цього робилися «захисні заходи». Найчастіше наші предки на Павла молилися святому. Також було прийнято стукати по дереву, і плювати через плече.

Також необхідно задобрити домовика. Під час обіду його треба похвалити і поставити йому чарку алкогольного напою.

З приводу природних явищ люди говорили: «Павло день додав», «Павло взмок — день приволік». Ще помічали, що зима вже неухильно рухається до свого кінця, ночі стають коротшими, а сонце — яскравіше. Слідкували і за погодою. Блискучі зірки у Павлів день передвіщають мороз, тьмяні — тепло, а «блимаючі» — завірюху. Крім того, якщо на півночі показалися хмари — не варто сподіватися на відлигу.