Жителі окупованих регіонів Донбасу так чи інакше все ж відрізняються від жителів підконтрольних районів України.

Про це розповів соціальний психолог, доктор психологічних наук Вадим Васютинський.

Зокрема, він розповів, що є щонайменше кілька основних відмінностей між жителями окупованої та неокупованої частини України.

"Є три-чотири основні відмінності, які взагалі характерні для жителів Донбасу, але за якими жителі цих двох підрегіони вже відрізняються між собою", - пояснив він.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

На першому плані експерт зазначив дезорієнтацію: емоційну, політичну, психологічну.

"На підконтрольних територіях вона менше, і тут люди ставляться критично до того, що сталося. Вона сильніше у жителів окупованих територій, зокрема, оцінка того, що сталося", - сказав Васютинський.

Він також розповів, що проводив спеціальні опитування осіб, які перетинають КПВВ, проте всі вони середнього віку, адже молодь, яка залишилась на окупованій частині фактично не покидає її.

"Йде не те, що переоцінка, не можна сказати, що вони вже полюбили Україну, йде процес. У них переважає трохи роздратований ставлення до України, а з іншого боку, вже багато в чому розвінчаний міф, що "Донбас всіх годує". І що мене здивувало, ставлення до Росії стримано негативне", - зазначив він.

Також Васютинський розповів, що найбільшим політичними фактором, який об'єднує всіх українців є невдоволення діями центральної влади, яка мало кому подобається.

"При цьому, коли прямо питати, хто винен, звучить, що винна Росія. Зате, якщо не питати конкретно, винна Росія, тоді Росія звучить мало. А винні Порошенко і київська влада, українська держава, яка веде війну на Донбасі. Це дуже небезпечний феномен. І він далекий від об'єктивної оцінки. Але суб'єктивно в людях є це роздратування по всій території України", - пояснив Васютинський.

Разом з тим варто відзначити, що у п'ятницю, 25 січня на Донбасі в результаті обстрілу бойовиками автомобіля ЗСУ загинув один військовослужбовець, ще четверо отримали поранення. Українські військові в боргу не залишилися – у відповідь сили ООС знищили двох російських найманців і одного поранили.

За повідомленням командира механізованої бригади Олексія Майстренко, поранені бійці ЗСУ в терміновому порядку евакуйовані в медичний заклад. На даний момент ніякої небезпеки для їхнього життя немає.

Нагадаємо, путінські горлорізи на Донбасі розстріляли військове авто, є жертви.

Як повідомляв "Знай.ua", путінські бандити довели "квітучу республіку".

Також "Знай.ua" писав, що у Харкові затримали путінського прихвосня з купою зброї.

Донбас - офіційний трейлер (український)