Не варто українцям у 2019 сподіватися на дешевий зв'язок. Інтернет знову подорожчає. Ринок уже перенасичений провайдерами, тому працювати за нинішніми цінами стає просто невигідно.Стрибок цін клієнти відчують вже в середині року.

Про це повідомляє "businessua.com".

На скільки ми будемо більше платити за інтернет, наразі провайдери не говорять.


За попередніми підрахунками, вже влітку вартість інтернету підвищиться на 20%;
Щодо причин, спеціалісти називають високу конкуренцію на ринку, прив'язку до іноземної валюти, підвищення цін на електроенергію та паливо;

Найближчими роками частину провайдерів буде ліквідовано. На ринку залишаться лише великі компанії;

Популярні новини зараз

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще



Чому інтернет подорожчає

По-перше, на ринку занадто багато інтернет-провайдерів, тому конкуренція щороку зростає. Якщо великі оператори за рахунок великої клієнтської бази ще можуть втриматися на плаву, то частина дрібних компаній виходить фактично в нуль.

За словами експерта у сфері інформатизації Романа Химича, в Україні існують сотні інтернет-провайдерів. Частина з них діє як прокладки для незаконного "відмивання" грошей, частина просто працює у збиток. Серйозних гравців, які не просто виживають, а розвиваються, не так багато, не більше 3-4.

"В Україні ціни на телеком одні з найнижчих у Європі і світі. Те, що у нас заведено хвалитися чи радіти, то це від хитрості розуму... Ми найбільша країна за територією у Європі і для того, щоб покрити всі регіони, потрібні гроші. Їх взяти нема де, крім як з кишені абонентів", — вважає Химич.

Також провайдери залежать від курсу, адже інтернет він купує у валюті поза межами країни. Тому, щоб компенсувати частину після здорожчання долара, змушений піднімати тарифи для користувачів.



На скільки саме?


Як зазначено вище — в Україні один з найдешевших інтернетів у світі. Ресурс Howmuch підрахував, що на початок 2018 року інтернет в середньому коштував 5,46 доларів (~150 грн). До порівняння, в сусідніх країнах ціни вищі: Молдова 11,3 долара (~315 грн), Росія 10,35 (~290 грн), Білорусь 12,77 (~350.
Але вже до середини 2019 року середня вартість інтернету в Україні зросте. За попередніми даними, підвищення буде приблизно на 20%. Тим більше, що про таке рішення вже офіційно заявив один з найбільших провайдерів країни "Воля". В цілому підвищення буде на 15-20% вже з 1 лютого.

Вже в кінці 2018 року тарифи підскочили на 10-15%.

Нагадаємо, в першому кварталі 2019 року не виключається ще одна хвиля підвищень тарифів на мобільний зв'язок та інтернет.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у соцмережах українці підняли питання про недостатньо хорошу роботу розхваленого 4G. Зокрема, йдеться про те, що він постійно вибиває.

Також Знай.ua писав, що американські вчені заявили, що люди похилого віку частіше брешуть в соцмережах.