У четвер 10 січня проблеми гривні продовжилися, а "нестандартна" поведінка курсу посилилася. Попит на валюту знову активно перевищував пропозицію, тому що долар на міжбанку продовжив дорожчати.

Експерти фінансового порталу констатували: поступово стає ясно, що проблема девальвації гривні в першій половині січня носить системний характер і це не разова ситуація, оскільки знецінення національної валюти відбувається незалежно від інших факторів. І зараз їй не допомагають ані низька ліквідність в системі, ні ситуативне збільшення обов'язкових продажів в окремі дні початку місяця.

На 11 січня офіційний курс зріс ще на 15 копійок - до 28,27 грн за долар, обмінки теж не відстають. Готівковий ринок втягується у ажіотаж по скупці валюти, піднімаючи ціни в обмінниках на новинах з міжбанку, і тим самим ще більше провокує населення на купівлю валюти.

Якщо ще 4 січня середній курс купівлі/продажу американської валюти в столичних обмінних пунктах становив 27,54/27,88 грн, то 9 січня – вже 27,92/28,22 грн, 10 січня – 28,06/28,34 грн, а 11 січня низку обмінників продавали долари по 28,40 грн.

Популярні новини зараз

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

долар

Хто винен?

Економісти назвали кількох винуватців нинішнього злету курсу.

По-перше, НБУ, який спокійно дивиться на ситуацію на міжбанку, вважаючи за краще не втручатися, хоча цілком міг би продати трохи валюти.

По-друге, спекулянти, які непогано заробляють на зростанні курсу, тому їм вигідно розхитувати ситуацію.

І нарешті, по-третє, самі українці, які в період паніки не продають валюту (як ті ж європейці і американці, щоб зафіксувати свою вигоду від зростання курсу), а навпаки – кидаються скуповувати долари. Це підігріває попит і тим самим ще більше роздуває курс.

подорожчання долара

Кому це вигідно?

На перший погляд, відповідь очевидна: по-перше, продавцям валюти - експортерам, а, по-друге, спекулянтам. І ця ситуація ще більше збуджує. Перші притримують валюту понад обов'язкових 50% продажів в надії на подальше зростання котирувань, чим ще більше розігрівають міжбанк, а другі заробляють гроші на скачках курсу і самі його періодично розкручують.

Однак, додають експерти ринку, девальвація гривні вигідна ще й уряду. І про це в першу чергу говорить те саме невтручання в процес девальвації національної валюти НБУ. Регулятор цілком міг би активніше продавати валюту через інтервенції, щоб не допустити зростання котирувань.

Обмін валют

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд планує протягом 2019 виділити Україні два транші на загальну суму 2,6 млрд доларів.

Як повідомляв портал Знай.uа висока ймовірність, що до кінця 2019 року валюта США все ж може подорожчати до 30 грн. Долар і євро в цьому випадку буде коштувати 33 грн.

Також портал Знай.uа писав, що новим законом України про валюту передбачили заходи, які будуть вводитися в дію поступово.