Знай.ua продовжує стежити за державними закупівлями в системі Prozorro і публікувати найцікавіші і неоднозначні з них. На цей раз нас зацікавили тендери від Державної установи "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції. Вони вирішили закупити для засуджених українців риби і яловичини на загальну суму майже в 265 млн гривень.

М'ясо

Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України ще в листопаді минулого року почала підготовку до тендеру із закупівлі яловичини на суму 136 630 000 гривен.

Але було допущено безліч помилок у документації, їх доводилося весь час виправляти і тому справа застопорилася. А 21 грудня 2018 року було подано скаргу на замовника від однієї з компаній, яка хотіла б взяти участь у тендері. Вони стверджували, що кілька пунктів у вимогах замовника суперечать встановленим правилам, тим самим не даючи можливості всім бажаючим взяти участь у торгах. Іншими словами, можна припустити, що замовник зацікавлений у перемозі в торгах певної, вигідної саме йому компанії.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Показати ще

Скарга була прийнята комісією Антимонопольного комітету і буде розглянута 11 січня 2019 року. Сам же аукціон планується провести 4 лютого.

Риба

Одночасно з яловичиною Державна установа "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Міністерства юстиції почала проводити конкурс на закупівлю замороженої риби (сардінелла, аргентина, камбала) на суму 127 728 000.

Мабуть, чиновники так поспішали закупити і м'ясо і рибу, що вирішили в деяких випадках навіть не міняти документи, а просто скопіювати. Завдяки цьому в документації на камбалу і компанію риба чомусь іменується яловичиною.

Раціон зеків

Також цікаво, що вся ця продукція буде доставлятися протягом року по всіх спеціальних установах, і термін придатності яловичини на основі надходжень не повинен бути менше 5 місяців, а риби півроку. Тобто годувати в'язнів яловичиною і рибою повинні майже кожен день, щоб ці продукти не пропали.

Але як показує практика, на ділі раціон в'язнів виглядає зовсім інакше. Є дуже багато прикладів того, як описують своє меню жителі в'язниць.

"Зазвичай дають кашу і ложку м'яса, все. М'ясо у нас адміністрація любить. Засудженим не дають", - розповідає засуджений Микита.

Також, за словами засуджених, продукти розкрадають працівники колонії, а їх годують, чим попало.

"Суп з помідорами і без картоплі або з помідорами і перловкою. Я коли це розповідаю рідним, вони думають - я тут збожеволів", - поділився засуджений Віталій Лузан.

В силу всього цього, питання залишається відкритим: чи доходять ці тисячі тонн їжі до ув'язнених, на які йдуть сотні мільйонів гривень, або ж всі ці витрати марні?!

Нагадаємо, у Вінниці попрощалися з жертвами масової розправи.

Також ми писали, що копи кинулися шукати турка, підозрюваного у вбивстві харківських студенток.

І варто нагадати, що росіянка жила в Україні, шпигувала для бойовиків і готувала теракт, а тепер сяде і надовго.