Із створенням автокефальної Православної церкви України були розірвані останні пута, які прив'язували Київ до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час різдвяної літургії у Софійському соборі, першого богослужіння після надання томосу про автокефалію ПЦУ, передає "ХВИЛЯ".

"Створення автокефальної Православної церкви України і є запорукою нашої незалежності. Це — основа основ нашої духовної свободи. Ми розірвали останні пута, які прив'язували нас до Москви з її фантазіями про Україну як канонічну територію Російської православної церкви. Цього немає і вже не буде". Петро Порошенко

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Нагадаємо, предстоятель Православної Церкви митрополит Епіфаній разом з президентом України Петром Порошенком внесли томос в Софійський собор у Києві. Документ вони несли разом. Потім був розгорнутий сувій і закріплений у Софійському соборі.

У Софії Київській урочисто стартувала Різдвяна літургія, яку проводить митрополит Епіфаній. У храмі знаходиться Петро Порошенко зі своєю сім'єю, голова Верховної Ради Андрій Парубій, члени уряду, народні депутати. Після закінчення літургії томос перенесуть для загального огляду в Трапезний храм Софії Київської ("Мала Софія").

Раніше портал писав, глава Російської православної церкви Кирило Гундяєв написав листа з погрозами патріарху Варфоломію, що українське духовенство розцінило як слабкість. Таку думку висловив почесний патріарх Православної Церкви в Україні Філарет в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

"Московські патріархи йшли проти волі Божої і терплять крах. Ось останній виступ патріарха Кирила проти Вселенського патріарха", - підкреслив Філарет.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", на врученні Томосу близько Порошенко втратив свідомість священик.

Також "Знай.uа" писав про те, що Філарет гідно відповів на істерику Кирила.

Аналітик «Українського інституту майбутнього» Юрій Романенко розмірковує, чим небезпечна релігійна гра Петра Порошенка.