Томос про автокефалію УПЦ, який було урочисто вручено предстоятелю УПЦ Епіфанію та Президенту Петру Порошенку, на кілька днів відвезуть в Стамбул.

Томос в Україні

Про це повідомив керівник департаменту у справах релігій і національностей Мінкульту Андрій Юраш.

Він назвав причину такого несподіваного повороту. Виявляється, наразі не вистачає підписів на документі - там є лише підпис Вселенського патріарха Варфоломія. Повинні ж стояти позначки і інших членів Синоду.

Вселенський патріарх Варфоломій

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

"Томос буде до вечора виставлений для того, хто захоче, міг підійти і побачити цей унікальний документ ... У найближчі дні він повернутися в Стамбул до Константинопольського патріархату, оскільки зараз він підписаний тільки Вселенським патріархом. Потім там повинні бути підписи всіх членів Вселенського Святійшого Синоду патріархату. Буквально через два дні відбудеться Синод, де буде це зроблено і тоді вже Томос, остаточно і назавжди, повернеться в Україну і буде зберігатися в особливих умовах", - розповів Юраш.

Нагадаємо, Предстоятель Православної Церкви митрополит Епіфаній разом з президентом України Петром Порошенком внесли томос в Софійський собор у Києві.

Документ вони несли разом.

Потім був розгорнутий сувій і закріплений у Софійському соборі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Томос про автокефалію української православної церкви сьогодні урочисто розгорнули у Софійському соборі в Києві.

Зазначається, що на святкову різдвяну літургію приїхав президент України Петро Порошенко разом з родиною.

6 січня, Вселенський патріарх Варфоломій надав Україні Томос про автокефалію. Церемонія вручення відбулася на божественній літургії, яку спільно правили патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній.

Документ-оригінал Томосу каліграфічно оформлений і написаний на пергаменті. Його 4 січня привіз в Константинополь ієромонах, іконописець і каліграф Лука.

Також Знай.ua писав про те, що у головному храмі Константинопольської церкви (Стамбул), соборі Святого Георгія, відбулася церемонія вручення Україні Томосу про автокефалію.