Але у нас це також і народне свято, яке з віками обросло традиціями, прикметами, ворожіннями і забобонами. Православні християни відзначають День народження Ісуса Христа 7 січня. Різдвяні святкування в Україні тільки набирають свою силу, але з кожним роком все більше людей святкує українське Різдво сильніше Нового року. В честь цього свята ми розповімо вам багато чого про його історію і традиції, що ви раніше не знали.

Коли відзначають Різдво

В Україні Різдво відзначають два рази в рік: православне – 7 січня, і католицьке – 25 грудня. Обидва дні вихідні. Але більшість людей святкують саме православне Різдво. Його починають відзначати ще 6 січня ввечері у Святвечір.

Кутя

Різдво 2019: історія свята

Коли церкви переходили на новий Григоріанський календар, наша церква не перейшла на нього з Юліанського. Тому з початку 20-го століття наші календарі відрізняються на 13 днів по датах.

Різдво раніше відзначалося у нас так само широко, як і в інших країнах. Для народу це було одне із найбільш важливі свят. Однак свято заборонили в 1918 році через Радянську владу. Тому у нас і відзначають Різдво не так сильно, як Новий рік. Але українці не люблять забувати традиції, а часто просто адаптують їх під нове свято. Так що багато різдвяних традицій та обрядів перенесли на Новий рік. У 1935 році влада дозволила наряджати ялинку. Тільки зірка змінилася. Раніше це була семікінечна зірка, яка символізувала ту зірочку, що привела волхвів до новонародженого Ісуса. У Радянському Союзі зірка була тільки п'ятикутною.

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Новий рік в СРСР

Після розпаду Радянського Союзу свята практично не змінилися. Різдво взимку все ще на другому місці після Нового року для багатьох українців. І відзначають найбільше цей день віруючі, а не весь народ.

Ялинка в Києві

Різдво 2019: традиції свята і українські звичаї

Починається Різдво зі Святвечора. Весь день 6-го числа проходить в строгому посту (нічого не їдять), а ввечері готують 12 пісних страв, стільки було апостолів. Головним з цих страв є кутя. Її готують з пшениці, але іноді використовують й інші крупи. Ці крупинки символізують людей, які склеєні в людство. Як клей зазвичай використовується мед або сироп з цукру. Серед інших страв зазвичай: узвар, пісні голубці, пісні вареники, гриби, солоні та квашені овочі, печені яблука, вінегрет, квасоля, пісний борщ або капусняк, риба, пісний хліб або булочки. Спробувати треба кожне блюдо, хоча б ложечку. А ще на стіл обов'язково ставлять свічку і запалюють її. У Святвечір для дітей прийнято носити кутю хрещеним.

Кутя в Святвечір

На Різдво вже немає ніяких заборон на їжу. Збирається вся родина за столом, беруть і немовлят. В ідеалі, потрібно ще вранці піти до церкви на службу. Однак ті, хто співають пісні колядки зазвичай не постійно сидять з родичами за столом. Зазвичай це роблять молоді хлопці, але можуть бути і дівчата, й діти. Часто колядки співають цілими групами, хором, навіть виїжджають у сусідні села. Молодь і діти колядують на Різдво Христове, а господарі дають їм гостинця або невеликі гроші.

Колядники

Традиції у слов'ян

У наших предків цей час називався Святками. У них були дуже цікаві традиції. Вважалося, що в яку сторону впаде зірка на Святки, в тій стороні живе і наречений для дівчини, яка її побачила. А ще перед гостями висипали овес і підводили до нього півня. Кому підійде півник, той незабаром вийде заміж. У цей час не працювали, особливо ввечері. Колядки співали, перевдягаючись, хтось був козою, хтось ніс зірку. Просили у господарів святочну їжу і бажали їм добра в наступному році. Чим більш щедрі господарі, тим більше буде достаток у сім'ї в наступному році. Не працювали на Різдво не тільки тому що це гріх, але і тому що так можна не спеціально нагнати до себе додому всякої нечистої сили.

Дівчата колядують

Прикмети на Різдво

Традиційно в день Різдва можна дізнатися, якою буде погода.

  • Якщо в цей день заметіль, то дерева раніше покриються листям і буде хороший збір меду.
  • Якщо дуже морозний день, то літо буде жарке.
  • Якщо погода навпаки тепла, весна не буде ранньою і теплою.
  • Якщо кутя вийшла несмачна і не пишна, то це обіцяє погане здоров'я і збиток.
  • Сніг пророкує удачу на весь рік, а ясне небо з зірками – хороший урожай бобів, ягід, грибів і приплід худоби.
  • Якщо сніг пластівцями пішов або іній на землі, то урожай буде хорошим.

Родина на Різдво

7 благ Різдва

Існує повір'я під час цього торжества. Число 7 вважалося сакральним у багатьох культурах. Згідно з повір'ям, якщо сьогодні зробити сім благ, то будете щасливі весь рік, а також маєте право попросити ангелів виконати ваше найзаповітніше бажання. На Різдво подають 7 милостинь для щастя в цьому році. Традиційно це 7 однакових монет. Але подавати їх треба тільки тим, хто щиро вам подобається. Тоді можете очікувати щастя на весь рік. А ваші мрії, після такого обряду, збуваються.

Ялинка в церкві

Ворожіння на Різдво: на судженого і на майбутнє

Взагалі-то ворожіння, як і будь-яка інша магія і гадання, заборонені в християнстві. Це вважається гріхом. Але у наших предків час Різдва, святок, був одним з кращих, щоб передбачити свою долю. Тому вибір, як завжди, за вами. Зазвичай молоді дівчата ворожили на заміжжя і на судженого, адже скоро знову починався весільний період.

4 короля

Візьміть колоду звичайних гральних карт і дістаньте всіх 4 королів. Перед сном їх потрібно покласти під подушку, а вранці витягнути одного, не дивлячись. Карта покаже характер майбутнього чоловіка. Король піковий – не тільки старий, але ще і дуже ревнивий, трефовий – людина військова, червовий – багатий і молодий, бубновий – бажаний.

Ворожіння на картах

Хліб і ножиці

За старовинним повір'ям можна покласти під подушку хліб і ножиці, тоді майбутній суджений прийде вам уві сні.

Ворожіння з панчохою

Купіть нові панчохи і надіньте одну з них перед сном. Перед сном промовляйте слова: "Суджений, ряджений, прийди мене роззувати". Бажано повторити кілька разів. У вашому сні повинен з'явиться ваш ненаглядний, який буде знімати панчоху.

Місток через воду

Налийте воду в миску і візьміть невелику паличку з дерева. Перед тим, як лягати спати, киньте паличку у воду і поставте під ліжко зі словами: "Суджений, прийди мене через місток перевести". Молодий чоловік, що з'явився вночі і є ваш суджений.

Різдвяні ворожіння

Ворожіння для цілої компанії

Часто дівчата ворожили на святки не в самоті, а відразу компанією, так було набагато веселіше. В цей раз теж потрібна компанія, зберіться разом. Вам потрібно взяти миску і складати в неї предмети, які чітко відображають якісь риси характеру. Цукерки – солодкість життя, прикраси – багатство, чарка – веселощі, кільце – весілля. У вас можуть бути свої предмети, це всього лише приклад. Далі кожна дівчина повинна вибрати один предмет не дивлячись. Таким і буде її обранець.

Ворожіння на хлопця з сірниками

Візьміть у руки два сірники і вставте їх кожен в різні боки коробки. Один сірник – це символ дівчини, що ворожить, а другий – чоловік, на якого вона ворожить. Потім потрібно підпалити одночасно обидва сірники. Разом ви будете, якщо сірники торкнуться своїми голівками, після того, як догорять.

Дівчата ворожать на Різдво

Різдво Христове 2019: що не можна робити в свято

Є багато речей, які просто неприємно і негарно робити в Різдво, є ті, які робити гріх, а є ті, які просто принесуть невдачі в майбутньому році. Щоб зробити все правильно, ось повний список того, що заборонено робити на торжество.

На Різдво не надягають старий одяг, не надягають і чорний. Так можна приректи себе на біди на весь рік.

Під час Різдва не займаються важкою роботою і роботою по будинку. Жінки не шиють, не в'яжуть, не прибирають, не перуть (навіть якщо за вас пере машинка), не виносять сміття з хати. Чоловікам заборонено ходити на полювання і риболовлю. Проте в тому випадку, якщо вам поставили робочий день на Різдво, то цей обов'язок не буде гріхом.

Народження Христа

Як і говорили вище, ворожити не можна

Також гріх лаятися, сперечатися, лихословити, сваритися з людьми. Особливо за столом. З людьми потрібно бути доброзичливим і ввічливим.

Діти не повинні сидіти без діла, вони допомагають старшим, роблять все, що їх попросять.

Київ на Різдво

У Святвечір не вечеряють поки не з'явиться вечірня зоря. Дозволяється їсти щось, і то не багато, тільки дітям і хворим людям. Також посту не дотримуються зазвичай вагітні та жінки, що годують.
Є ще одна заборона, вона трохи дивна. Не дозволяється пити звичайну воду. Тому й готують узвар. Але можете спокійно пити каву, чай та соки.

Свято Різдва: головні українські традиції

Найкращі українські колядки

Знай.uа писав про найбільш колоритні місця України та Європи для святкування Різдва

Також Знай.ua повідомляв про традиції святкування Різдва у Грузії.

Нагадаємо,6 січня буде сонячне затемнення. В цей день є речі, які заборонено робити. Цей день небезпечний енергетично і фінансово.