Українській армії протягом 2018 року вдалося посилити свій вплив на тактичне положення на лінії зіткнення – наші військові тепер контролюють практично всю "сіру зону", тим самим створивши на фронті зону безпеки. Відзначимо, що просування підрозділів Збройних сил України відбувалося без порушень Мінських домовленостей.

Слідом за воїнами в населені пункти повернулася і діяльність державних інститутів: Катеринівка, Золоте-4 і Вільне в Луганській області, Південне, Шуми в Донецькій області. Крім цього, сили АТО / ООС просунулися вперед на кілька кілометрів, провели зачистки і розмінування.

В кінці січня в Луганській області в Попаснянському районі бійці заглибилися на кілька кілометрів вперед і взяли під контроль село Новоолександрівка. Цей населений пункт відноситься до Калиновського селищної ради, а саме Калинове в даний час окуповано.

Жителі Новоалександрівки від початку війни були позбавлені світла, газу і води. Після цього військові повернули під повний контроль України ще одне селище в цьому районі - Катеринівку.

Популярні новини зараз

"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок

Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися

Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Саме тут в середині березня президент Петро Порошенко призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєв командувачем операцією Об'єднаних сил, яка замінила собою антитерористичної операції на Донбасі.

8 травня в Донецькій області військові в "сірій зоні" взяли під контроль село Південне, розташоване біля тимчасово окупованій Горлівки. Населений пункт звільнили бійці 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. В середині травня у штабі ООС поінформували про поліпшення тактичного положення оборони на Горлівському напрямку.

В кінці травня бійці 25-го батальйону 54-ї механізованої бригади просунулися вперед між Горлівкою та Дебальцевим, зайняли стратегічну висоту.

У червні військові зайняли нову позицію на ділянці Мар'їнка-Славне і обладнали лінію оборони на висотах - це дало можливість контролювати всі підходи. 20 червня в Луганській області ВСУ просунулися вперед і зайняли позиції в районі села Жолобок.

В Попаснянському районі військові без втрат взяли під контроль селище Золоте-4 , розташований в "сірій зоні".

Пізніше стало відомо, що ЗСУ взяли під контроль ще близько 15 кв. км території на Донбасі і закріпилися в Південному під Горлівкою і в Золотому-4 . Під повний контроль взяли селище Шуми Торецького міськради і дачний масив цього н.п., трасу вздовж водопроводу і дачний масив селища Шахти 6-7.

19 вересня в Луганській області військові без втрат зайняли північно-західну околицю селища Золоте-5 хутір Вільний (близько 40 га "сірої зони"). Справа в тому, що на околицях цього н.п. терористи, прикриваючись мирним населенням, влаштовували обстріли позицій ВСУ, і після взяття під контроль Золоте-4 цей вогонь значно посилився. Тепер окупанти втратили таку можливість.

У жовтні сили ООС в Донецькій області провели зачистку населеного пункту в "сірій зоні" на південний схід від Новотроїцького та окупованого Докучаєвська. Йдеться про село Вікторівка. Село було заміновано. Військові просунулися на 1,2 км вперед і поліпшили тактичне положення.

24 листопада ЗСУ в районі Світлодарської дуги взяли під контроль село розсадка, яке знаходилося в "сірій зоні", бійці готувалися до цієї операції більше місяця.

Дивіться: Україна повертає території у "сірій зоні"

Нагадаємо, окупанти стягують техніку на Донбас. Як повідомляв "Знай.ua", у російському місті Магнітогорську обвалився житловий будинок. Також "Знай.ua" писав, ЗСУ потужно "привітали" окупантів із святами.