В Україні співробітники військкоматів полюють за ухильниками-призовниками, влаштовують справжні облави. Відомо, що комісари їдуть навіть з інших областей до своїх "втікачів". Спочатку хлопців переконують словами, якщо ті не реагують, то застосовують силу.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного з українських телеканалів.

"Дзвонить він мені о пів на восьму ранку і в жартівливій формі говорить: подзвони мамі і скажи, хай мені шкарпетки в'яже теплі. Мене забрали біля метро "Лісова", зараз я сиджу в автобусі і, швидше за все, повезуть у військкомат", - заявила сестра спійманого призовника Юлія Пономаренко.

Відомо, що її брата похапцем забирали з вулиці в день народження мами. Дівчина зізнається: те, що таке можливо – не вірила, поки брат не прислав фотографії. "Коли вони сиділи в автобусі, охоронці два їх охороняли", - розповіла дівчина.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

У той самий час Генштаб ЗСУ бадьоро звітував про виконання плану призову на 98% - простіше кажучи, 17 тисяч хлопців направили у війська. Методи набору строковиків юристам не сподобалися.

"Деякі воєнкоми намагаються спростити собі роботу. Тим більше, "Лісова" до ДВРЗ недалеко, як раз можна ще тепленьких брати", - каже правозахисник Ростислав Кравець.

У день, коли Юліного брата забрали в військкомат прямо з вулиці, він, як і зазвичай, йшов на роботу. Юнака зупинили поліцейські, запитали документи і чи служив він в армії, а далі була стандартна схема: автобус, медкомісія, військкомат.

В Генштабі, коли відео з кадрами полювання на призовників потрапило в мережу, запевнили, що розберуться в ситуації, а винні будуть покарані.

Варто нагадати, що на Закарпатті потенційних призовників забирають просто з вулиць і силою ведуть у військкомати. Про це пишуть місцеві ЗМІ та публікують відповідне відео.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на грудень 2018 року, до Збройних Сил України було призвано понад 17 тисяч строковиків, що становить 98% від плану. Цю інформацію повідомив заступник начальника Генштабу ЗСУ Артур Артеменко.

Нагадаємо, у Генштабі з подивом дізналися, що військові і копи на вулицях кошмарять молодих хлопців.

Як повідомляв Знай.uа "воєнний" бєспрєдєл довів соцмережі до сказу: українців як собак відловлюють, "працюють у дві групи".

Знай.uа писав, українців ловлять прямо на вулицях, сльози матерів не допомогли: йшов на роботу, і тут під'їжджають.