В Україні 30 діб діятиме (до 27 грудня) воєнний стан. І хоча запровадили його тільки у десяти областях, але ставлення до такого рішення різне. За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", підтримку висловила всього третина опитаних, проти – до 60%.

Воєнний стан: як сприймають українці?

Воєнний стан в Україні на 30 діб

Більшість респондентів (62%) вважають Росію країною-агресором по відношенню до України. Протилежної думки 26% респондентів, ще кожен десятий не визначився.

Воєнний стан в Україні на 30 діб

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

58% опитаних вважають, що Росія вчинила акт військової агресії проти України при захопленні військових кораблів у Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Протилежну думку висловили 22% респондентів, кожен п'ятий не зміг визначитися.

Воєнний стан в Україні на 30 діб

Рішення про воєнний стан підтримує тільки половина з тих, хто вважає Росію агресором. Рішення більше підтримують мешканці західної (44%) і центральної (39%) України, менше - на півдні (24%), найменше - на сході (14%); респонденти, які спілкуються вдома українською (45%), ніж на російській (17%); дещо більше підтримують чоловіки (38%), ніж жінки (28%).

Воєнний стан в Україні на 30 діб

Крім того, більшість вважають, що введення воєнного стану приверне увагу світової громадськості до України (60%) і сприятиме впровадженню додаткових міжнародних санкцій проти Росії (55%). Тільки 31% опитаних вважають, що введення воєнного стану допоможе поліпшити обороноздатність країни.

Воєнний стан в Україні на 30 діб

22% оцінюють вірогідність наземного повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну як високу, 29% - як середню, 17% - як низьку. Кожен п'ятий вважає, що немає ніякої загрози, кожен десятий не визначився. Вищий рівень загрози вторгнення бачать респонденти на заході і в центрі країни, нижче - на півдні і сході.

Довідка: опитування проходило з 4 по 10 грудня 2018 року серед 2 тис жителів України від 18 років і старше методом інтерв'ю. Помилка репрезентативності - не більше 2,2%.

Дивіться: життя у воєнному стані

Нагадаємо, експерт пояснив, що стримує Путіна від повномасштабного вторгнення в Україну. Як повідомляв "Знай.ua", в СБУ показали, як Росія використовує церкву. Також "Знай.ua" писав, Меркель закликала Путіна звільнити українських моряків.