Розхитати владу президента Франції Еммануеля Макрона і породити у простого населення ненависть до керівництва країни в першу чергу мріє чинна російська влада.

Так вважає відома українська письменниця і співачка, перший секретар з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа.

Ірена Карпа, українська письменниця та співачка

[quote author=""]"У Франції комплексна проблема. Багато хто скаржиться на

Карпа додала, що французькі копи практично не встигають вчасно відреагувати на всі виклики.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Ірена Карпа, українська письменниця та співачка

"Зустрічаються фейки з розряду "нас не чують". Або сіється міжрасова ненависть -"алжирців у Франції лікуватимуть безкоштовно" . Зрозуміло, що такі фейки спрямовані на умовного фермера, у якого виникне питання - чому це його податки повинні йти на алжирців? Особисто ми дуже близько знаходимося до епіцентру подій. Тут горіли дипломатичні машини наших колег з інших посольств. Люди фотографуються на тлі палаючих авто, п'ють з горла якийсь шмурдяк. Такого трешу я навіть на Антимайдані не бачила. Масштаб заворушень настільки великий, що поліція просто фізично не встигає реагувати на всі виклики. Але потрібно розділяти протести і погроми. Далеко не кожен "жовтий жилет" - це вандал. Через ці події скасували низку заходів, не працювали музеї, таксі. У багатьох магазинах просто забивали вітрини фанерою . Але те, що відбувається у Франції, абсолютно не схоже на наш Майдан ", - підкреслила Карпа.

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

Як відомо, протести виникли після рішення уряду Франції у 2019 році підвищити податок на дизельне паливо і бензин у Франції в середині листопада почалися акції протесту. Мітингувальники заявляли, що підвищення призведе до зростання цін, в уряді пояснили ці плани боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

Протестний рух отримав назву "жовті жилети", оскільки демонстранти одягнені у флуоресцентні жилети, які повинні бути у всіх автомобілях Франції. 1 грудня протести переросли в заворушення. Мітингувальники кидали каміння, будували барикади, перевертали і підпалювали машини.

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

Поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати. Демонстранти також розмалювали стіни Тріумфальної арки і пошкодили її статуї.

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

5 грудня президент Франції Еммануель Макрон на тлі масових акцій протесту відмовився від планів підвищити податок на пальне. Однак протести не припинилися. У Службі безпеки України заявили, що за спинами мирних демонстрантів у Франції діяли радикали, яких підтримує РФ.

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

Протести "жовтих жилетів" у Парижі

Учасники акції протестів 6 грудня опублікували маніфест з 25 пунктів зі своїми вимогами до уряду в сфері економіки, політики, навколишнього середовища і геополітики. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що спецслужби Франції почали розслідування про вплив Росії на протести "жовтих жилетів".

Дивіться: Масові протести у Парижі

Нагадаємо, у Франції рахують збитки після протестів.Як повідомляв "Знай.ua", Макрон ввів у Франції надзвичайний стан. Також "Знай.ua" писав, Франція розслідує російський слід у протестах "жовтих жилетів".