В цей день віряни по всьому світу відзначають свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів — ікони Пресвятої Богородиці, іменованої «Знаменням» (за старим стилем – 27 листопада). На іконі зображена Божа Матір з молитовно піднятими руками, а на її грудях Немовля. Православна церква в цей день вшановує пам'ять преподобного чудотворця подвижника Романа Антіохійського, який жив у V столітті. Більш детально про заборони і повір'я цього дня читайте в нашій статті.

Роман Антіохійський

Ікона Божої Матері "Знамення" 10 грудня: головні заборони та повір'я свята

В цей день наші предки завжди сподівалися побачити божественні знаки, які вказують на долю, або хоча б прикмети на погоду. Так, люди уважно дивилися на зоряне небо, придивлялися до польоту птахів та поведінки звірів, слідкували за хмарами і слухали вітер. В народі вірили, якщо на світанку на Знамення встати обличчям до північного вітру, то він понесе із собою всі біди і негаразди.

ікона Божої Матері

Звичайно до цього періоду риби вже залягали на зимівлю на дно виру, зате йшли на нерест ряпушка, минь і сиг. Так що в тих місцевостях, де вони були, риболовля йшла повним ходом. В лісі до Знамення також відбувалися зміни: у лосів відпадали старі роги, а в барлогах міцним сном засипали ведмеді.

Популярні новини зараз

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Коли пролунає останній дзвоник в українських школах: названо дати

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

У ці дні в ліс краще не ходити, тому що ведмедя ще можна було розбудити необережним тріском гілок під ногами. Такі ведмеді більше не могли заснути і ставали шатунами – досить близько підходили до села в пошуках видобутку.

Крім того, в цей день православні віряни вшановують пам'ять святого Романа. Йому моляться про позбавлення від безпліддя. Якщо вірити писанням, преподобний володів даром чудотворення і допоміг багатьом жінкам завагітніти.

Приказки та прикмети:

- Зоря пофарбована в яскраво-червоний колір – найближчим часом погода буде непостійною.
- Якщо пічний дим стелиться по землі, то буде відлига, а якщо вгору стовпом іде, то будуть морози.
- Якщо з корівника доноситься сопіння, то скоро настане різке похолодання.
- Рибалити в цей день не можна, тому що вся риба йде в вир.