У ДФС опублікували список найбільш популярних запитань з приводу процесу розмитнення авто і дали відповіді на них. Про це повідомляється на сайті ДФС.

Які документи потрібно подавати для митного оформлення автомобілів, ввезених у режимі тимчасового ввезення або транзиту, і на автомобілі, які будуть ввозитися з Європи за новим законом?

У всіх випадках необхідно подати: реєстраційні документи на автомобіль (техпаспорт); документи, які підтверджують право власності на транспортний засіб (договір купівлі-продажу) або право ним розпоряджатися та декларувати (довіреність); рахунок-фактуру (інвойс) або інший документ, що визначає вартість товару.

Де можна розмитнити транспортний засіб?

Митне оформлення можливе на будь-якій митниці України.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

Показати ще

Можна не виїжджати за межі України, а розмитнити авто на митниці свого регіону?

Так, але потрібно подати необхідні документи і пред'явити транспортний засіб.

Може авто бути заявленим як "імпорт" особою, яка не перетинала на ньому кордон?

Так, але за умови, що будуть подані документи, які підтвердять право власності на транспорт або право розпоряджатися або декларувати.

Чи може скористатися 50-відсотковою знижкою протягом 90 днів особа, яка вже розмитнила транспортний засіб?

Ні, знижка може бути використана при оформленні одного авто. Оскільки авто вже було оформлено митницею раніше і платежі були сплачені, повторно оформити той самий транспортний засіб неможливо.

Чи може авто в'їжджати на територію України з заздалегідь підготовленою митною декларацією без оплати заставних платежів, якщо авто заявлено як "імпорт"?

Якщо громадянин вирішив ввезти транспортний засіб, подання попередньої митної декларації та гарантування оплати митних зборів обов'язкові. В такому випадку використання грошового завдатку є лише одним із видів забезпечення митних зборів. Грошовий завдаток обов'язковий тільки у разі, коли ввозиться автомобіль, що знаходиться на постійній реєстрації за межами країни.

Чи може громадянин сам звернутися до митниці і подати документи для імпорту авто чи це повинен робити спеціальний митний брокер?

Заповнювати митну декларацію та необхідні документи можна самостійно, проте неправильне заповнення може призвести до неприємностей. Інформація про митних брокерів оновлюється і знаходиться на веб-порталі ДФС в розділі "Реєстри".

Необхідно приїжджати на автомобілі в зону митного огляду для огляду?

Пред'явлення авто обов'язкове. Рішення про огляд транспортного засобу приймає посадова особа згідно з вимогами Митного кодексу.

Якщо штраф за прострочений транзит оплачено, є необхідність платити 8,5 тис гривень, передбачених новим законом?

Оплата штрафу не звільняє від виконання взятих зобов'язань про дотримання митного режиму. Якщо після оплати штрафу авто все одно знаходиться на території України, то є підстави вважати, що авто перебуває там з порушенням митного законодавства. Новий закон передбачає добровільну оплату в розмірі 8,5 тис гривень при оформленні в режим імпорту транспортних засобів із порушеними термінами і режимом транзиту або тимчасового ввезення.

На які реквізити повинен бути сплачений внесок 8,5 тис гривень і як дізнатися, чи потрібно платити податок?

За законом, добровільний внесок потрібно платити одночасно з митними зборами. Реквізити є індивідуальними для кожної митниці, цю інформацію можна знайти на сайтах територіальних підрозділів ДФС або дізнатися у працівників митниці.

Хто і як визначає вартість авто, з якого сплачується ПДВ і збори?

Вартість транспортного засобу визначається документами: договором купівлі-продажу; інвойсом; банківськими або іншими платіжними документами; додатковою інформацією про вартість аналогічних транспортних засобів у країні експорту.

В документах повинно бути зазначено дату продажу, номер шасі (рами), кузова (або ідентифікаційний номер), номер двигуна авто, його модель, рік випуску, ім'я та прізвище особи, якій продано автомобіль. Якщо є підстави вважати, що вартість авто вказана невірно, митниця визначає вартість самостійно.

Нагадаємо, що з моменту дії законів про євробляхи в Україні розмитнили 74 автомобілі з іноземною реєстрацією.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні власники євроблях спіткнулися об нову схему шахрайства.

Також портал Знай.uа писав, що як вигідно збути євробляху, якщо немає грошей на розмитнення.